You are not allowed to view shoutbox.

A QSL iroda hírei

Kedves Klubtagok. Ebből a cikkből tájékozódhattok a jövőben, hogy kinek milyen lapja érkezett az irodába és hogy mit kell tennie annak érdekébe, hogy azokat meg is kaphassa.

Bővebben: A QSL iroda hírei

A QSL lapról röviden

A rádiózás kezdetén, egy-egy sikeres kapcsolat létrejötte után „közönséges” levelekben tájékoztatták egymást lelkes eleink az állomásuk felépítéséről, az összeköttetés adatairól, körülményeiről. Hiszen az összeköttetés percei elszálltak és szükségét érezték annak, hogy bármikor elővehető, bemutatható, maradandó „bizonyítéka” is legyen a ritka kapcsolatnak.

 

Bővebben: A QSL lapról röviden

Hogyan lépjünk összeköttetésbe helyi szlovák állomásokkal?

Bizonyára közületek többen is találkoztak már a Tátra hegyein dolgozó szlovák CB-s expedíciók beterjedő jeleivel, vagy éppen, amikor Ti voltatok egy magaslaton, meglepően távoli állomások érhetőek el, ha sikerül felvenni velük a kapcsolatot. Ez a nyelvi különbségek miatt nehézkes.

Bővebben: Hogyan lépjünk összeköttetésbe helyi szlovák állomásokkal?

A 11 méteres QSO iskola kezdőknek!

Sok kezdő DX-er számára jelent komoly buktatót, hogy miként sajátítsa el az angol nyelven folytatott, fónia összeköttetés szabályait. Sokan félnek attól, hogy angol nyelvtudás hiányában megszólaljanak egy számukra idegen nyelven, pedig egy kis kitartással és ezzel a segédlettel már bátran megszólalhat bárki a 27.555-ön és környékén. Többek kérésére az alapvető angol mondatokat, jelentésük mellett, magyar fonetikával is lejegyeztük. Bár az összeköttetések menet alapjaiban szinte teljesen megegyezik a rádióamatőr gyakorlatban elterjedttel. Például abban is hasonló a freeband DX, hogy rádiós naplót illik vezetni, azaz papír, ceruza nélkül nem szabad bekapcsolni sem a rádiót.

Bővebben: A 11 méteres QSO iskola kezdőknek!

Joomla templates by a4joomla