You are not allowed to view shoutbox.

Kisszintű ki- és bemenet utólagos kialakítása

Az elmúlt években jelentősen megszaporodott azon rádiósok száma, akik valamelyik digitális üzemmódban (SSTV,RTTY,BPSK...stb) dolgoznak. Sokuk számára gondot okoz  az RH illetve URH készülék összekapcsolása a számítógéppel, mivel adóvevőjük nem rendelkezik kisszintű jelek fogadására alkalmas csatlakozóval. Ennek utólagos kialakítása kb. 30-60 perc, ehhez szeretnék most segítséget nyújtani.

Végiggondolva a problémát a legegyszerűbb a hangerőszabályzó bemenetéről kicsatolni a jelet, (nem szabályzott) 100nF-os kondenzátoron keresztül. Ezzel már a kisszitű jelünk meg is van.
Következő lépés a bemenet kialakitása. Ez kis gondolkodásra késztetett, használjam a mikrofon bemenetet? Jó,de mi van,ha beszélni is kell? Kényelmetlen ha ki- be kell dugdosni a mikrofont !
Automatizáljuk....hi, de hogyan ?

12 Voltos relé két morsés érintkezőivel megoldható. Az egyik oldal érinkezője a mikrofon jelet kapcsolja, hol az eredeti mikrofon felé (nyugalmi állapotban), hol pedig a PC-énk felől érkező jelre. A relé behuzótekercsét a számítógép program PTT-je vezérli. A másik érintkező pedig az adóvevő PTT-jét kapcsolja. Természetesen a relé behúzótekercsével párhuzamosan a feszültséglökések elkerülése miatt célszerű diódát bekötni! A két mellékelt rajz a relé bekötését  és a ptt vezérlés megoldását tartalmazza.

A PTT áramkört célszerű 9-es Canon csatlakozóba épiteni, nyáklap megoldást nem adok hozzá (nálam raszterlapra készült, SMD-vel). A relé elhelyezésére a kibontott készüléken belül találni 2x5 centiméteres helyet. A csatlakozót lengő tuchellel oldottam meg, tekintettel arra, hogy a TS-430-as készülék hátlapján már annyi hely sem volt ,hogy két RCA aljzat elférjen.

A hangkártyás programoknál, a hangkártya földpontját 47mikrohenryn keresztül kössük össze az adóvevő  földpontjával, sok bosszúságtól (gerjedéstől) kímélhetjük így meg magunkat!
Az eddig ismertetett megoldással, az összes digitális üzemmód használható. Nem kell a mikrofont kihúzni, nem is praktikus, mert SSTV-zésnél időnként partnerünkkel beszélni is kell.
                                                                                                            
                                                                                                                              109HA105 András
 Felhasznált irodalom: DL4SAW.GSHPC

 

 

Joomla templates by a4joomla