You are not allowed to view shoutbox.

A 11 méteres QSO iskola kezdőknek!

Sok kezdő DX-er számára jelent komoly buktatót, hogy miként sajátítsa el az angol nyelven folytatott, fónia összeköttetés szabályait. Sokan félnek attól, hogy angol nyelvtudás hiányában megszólaljanak egy számukra idegen nyelven, pedig egy kis kitartással és ezzel a segédlettel már bátran megszólalhat bárki a 27.555-ön és környékén. Többek kérésére az alapvető angol mondatokat, jelentésük mellett, magyar fonetikával is lejegyeztük. Bár az összeköttetések menet alapjaiban szinte teljesen megegyezik a rádióamatőr gyakorlatban elterjedttel. Például abban is hasonló a freeband DX, hogy rádiós naplót illik vezetni, azaz papír, ceruza nélkül nem szabad bekapcsolni sem a rádiót.

AZ ALAPOK

Ha úgy érzed angol tudásod jelentős hiányokat mutat, akkor sajátítsd el az alapokat, amelyeket 109HA185 Acsi barátunk szedegetett össze, már DX-er szemmel. Ebben a cikkben a betűzés angol ábécéje és a számok is megtalálhatóak részletesen, táblázatba foglalva. Ha ezt már jól tudod, akkor térj vissza ide megtanulni a fónia QSO rejtelmeit.

ACSI alapozója itt olvasható!

 MIBŐL ÁLL EGY QSO?

- A HÍVÓFREKVENCIÁNK TISZTASÁGÁNAK ELLENŐRZÉSE
keresünk egy üres frekit a 27.555 környékén, ne ötösre végződjön lehetőleg, kivéve, ha alfa csatorna (27.545, 27.585…stb), természetesen USB üzemmódban sugárzunk, ha nem ezt ki kell emelnünk, de erről majd később. A tiszta frekvencia az, ahol mások forgalmazását nem zavarjuk (QRM), ezért röviden, gyorsan mindig érdeklődjünk az üresnek vélt frekvencián, annak valóban szabad mivoltáról:

[Attention the frequency! Is this frequency in used?]
[Etensön dö frikvenszí, iz dhisz frikvenszi in júzd?]
[Figyelem a csatornán! Szabad-e a frekvencia?]

Szerencsétlen esetben jöhet egy válasz, akkor csendben elhagyjuk a már foglalt frekit, másik szabadot keresve. A válasz, amelyet egy adott QRM esetén nekünk is adni kell eképp hangzik:

[Sorry my friend, this frequency is occupied at the moment, please QSY]
[Szori máj frend, dhisz frikvenszi iz okjupájd et dhö móment, plíz kjúeszváj]
[Sajnálom barátom, ez a frekvencia jelenleg foglalt, kérlek menj máshová]

Szerencsés esetben meghirdethetjük a szabadnak vélt frekvenciát, forgalmazásunk helyét, a hívócsatornán, azaz a „tripöl fájvon” (27.555).

-- BEHÍVÁS QSY FREKVENCIÁRA
Egy nemsokára másik frekvencián lefolytatandó általános, vagy célzott hívásunk (CQ)  jelzése a 27.555-ön, a nemzetközi hívócsatornán. A kérdőjelek a saját azonosító számodat helyettesítik. Ilyen azonosító számot Magyarországon a HARC ad ki, előzetes regisztrációt követően.

[CQ 11, CQ 11 meter band, This is 109HA???, my callsign is 109HA???, please QSY to 27.470, 27.470, 27.470  for any possible contact! Thank you]
[szikjú ileven, szikjú ileven mítör bend, dhisz is van zíró nájn hótel alfa ? ? ?, máj kólszájn iz van zíró nájn hótel alfa ? ? ?, plíz kjúeszváj tu tventi szeven point fór szeven zíró, kjúeszváj tu tventi szeven decimel fór szeven zíró , fór szeven zíró for eni passzibl kontakt, thenk jú!]
[Általános hívás , Általános hívás tizenegy méteren. Én a 109HA??? Vagyok, hívójelem 109HA???, kérlek menj a 27.470-es frekvenciára, a 470-re, bármilyen lehetséges összeköttetésért, köszönöm]

-- ÁLTALÁNOS HÍVÁS A QSY FREKVENCIÁN
Általános, vagy célzott hívás egy QSY (nem a 27.555, mert az csak hívásra szolgál) a felső 12 körüli 0, vagy alfa csatornák valamelyikén történhet, kivéve 27.500 (PSK), 27.700 (SSTV),  ne hívjatok 27.405 alatt se lehetőleg, 27.995 felett pedig semmiképpen sem.
- Ha érkezik válasz első lépés a hívójelek cserélése (QRZ= mi a hívójeled?) Érvényes válasznak azt tekinthetjük, ha ellenállomásunk egyértelműen megszólít minket, hogy visszamondja hívójelünk egy részét, vagy egészét.

-- VÁLASZ EGY ÁLTALÁNOS HÍVÁSRA
Nem kötelező nekünk behívni, mások hívására mi is válaszolhatunk. Ebben az esetben azonban mi leszünk azok, akiknek QSL lap csere esetében elsőként kell küldenünk a lapot, azaz készüljünk hosszas körmölésre, mert ellenállomásunk címét (coordination / koordinésön) nekünk kell majd lejegyezni. Az íróeszköz (lehet billentyű is a PC-n egy excelltáblába, vagy kapásból a HARC Clusterbe is írhatják az ügyesebbek) azért is nagyon fontos, mert ha mások hívására kívánunk válaszolni, akkor a 27.555 kavalkádjából sokszor nehéz megérteni a hívójeleket és a QSY frekvenciákat, mindig érdemes egy üres lapot is ott tartani a rádiós napló mellett, és arra felvésni a számunkra fontos hívások hívójeleit és adásfrekvenciáit.

Ha a QSY frekin megszólal a hőn áhított ellenállomás, nagy önbizalommal (ha mást nem zavarsz) akár kicsit emeltebb hangon is (ne legyen vérszegény) érdemes a mikrofonra rákiabálni. Nem bele, hanem szánknak oldalt megtámasztva, elkiabálni mellette, hogy a hangot oldalról kapja. Ez eredményezi a legtisztább, de nem még nem torz, de erőteljes hangzást, ami segít minket abban, hogy leginkább is minket halljon meg az ellenállomás. Ha mégsem így történik, ne sértődjünk meg, várjuk meg a frekvencián, míg befejezi a nem velünk folytatott összeköttetést, majd ha újra hív, akkor próbáljuk újra sokszor egymás után hívójelünket és ismételjük egyszer meg a hívó állomás frekvenciáját is:

[233MU106, This is 109HA???. 109HA??? Do you want to copy me?]
[tútrítrí májk juniform van zíró szix, dhisz iz van zíró nájn hótel alfa ???, du ju vant tu kápi mí?]
[233HA106, itt a 109HA???, a 109HA???. Akarsz velem beszélni?]

[Sorry my friends, many stations calling me, please try again, go ahead!]
[Szori my frendsz, meni sztésönsz kóling me, plíz tráj egen, gó ahed]
[Sajnálom barátaim, egyszerre többen hívnak, próbáljátok újre, gyerünk]

Ez azt jelenti, hogy a hívó a sok-sok egyszerre történő hívásból nem tudott senkit se kihámozni, ezért kér mindenkit ismételjék újra a hívást. Ilyenkor érdemes más ritmusban hívni, lassabban, jobban artikulálva. Ha mi nyerjük meg a bizonyos esetekbe sok potenciális ellenállomással „folytatott csatát”, akkor ilyesmit hallunk majd, a lényeg, hogy hívójelünket visszamondja a hívófél.

[Okey, 109 division I copy you 109HA, please complete your call!]
[oké van ó nájn divizsön, áj kápi jú, plíz kamplít jor kól!]
[Rendben 109-es divizió (körzet, ország), kérlek egészítsd ki a hívójeledet]

Itt kell megerősíteni őt abban, ha még nem érette meg elsőre, hogy mi is a hívójelünk. Ha a 109HA-t már visszamondja, elegendő csak az azonosítószámunkat ismételgetni eképpen:
[Thank you for copy me! My unit number is (három vagy négy szám a hívójeled végéről természetesen angolul)…So my callsign is 109HA??? Did you copy?)
[Thenk jú for kápi mí! Máj junit namber iz ??? Szo máj kólszájn iz van ó nájn hótel alfa ….., did ju kápi?]
[Kösz, hogy engem hívtál, azonosító számom…., szóval a hívójelem 109HA….., vetted?]

-- CÉLZOTT HÍVÁS
Ilyen előfordulhat, ha mondjuk kifejezetten speciális, vagy egy adott állomást keresel. Ilyenkor ne mond hogy CQ, mert az általános, mindenkinek szóló hívást jelent, a CQ DX, kifejezetten nagyobb távolságokra utal, de hívhatod kifejezetten a Hotel Alfa klubtaokat is (CQ Hotel Alfa members), vagy egy adott állomást (Calling 233MU106!, looking for 233MU106!)
Hívhatsz Európán kívüli általánosat (CQ outside of Europe, CQ outside Europe, CQ long distance),
Vagy egy adott diviziót: (CQ 14 division, CQ only french stations).
Itt tartjuk fontosnak megjegyezni, hogy a 27.555-ön és környékén elviekben kötelező lenne az angol, de ezt számos nemzet (olaszok, franciák, spanyolok, brazilok) nem igazán veszi figyelembe. Ezért a nagy világnyelveken is publikáljuk majd nemsokára a fonetikus QSO tájékoztatókat a jövőben, hogy velük is kapcsolatba léphessetek, abban az esetben, ha ők angolul nem tudnak egyáltalán, de bíznak abban, hogy őket sokan megértik anyanyelvükön.

Magyarul is folytathatsz összeköttetést a nemzetközi sávban, de a hívást és a QSO első hívójelváltásos lépését, valamint az elköszönést, illik angolul lefolytatni, míg eljutunk a laza magyar beszélgetéshez (pld. na akkor brékó az Ülőbika, szevasz!)


-- RIPORTVÁLTÁS
Ez az amit jó már az elején letisztázni, mert ha jól vesszük egymást, akkor nem szükséges a dupla betűzési mód a következő részeknél. A jó, mint az iskolában az ötös, ha érthető, amit mond (nem egyenlő azzal, hogy nem értem mert nem magyarul van :-), ha néha zajos, vagy nem érthető akkor négyes, míg az alig érthető a 2-es, az egyes meg a már értékelhetetlen. Ez lesz az első szám, amit mondasz. A második a kijelzőről olvasható le a jelszintmérőd ugyanis mutatja a beérkező jel erősségét, a csúcsokat illik figyelni és aszerint leolvasni a megfelelő számot.

E kettőt így rakod össze:
5/9
Fájv báj nájn
(kiváló a vétel!)

5/5
Fájv báj fájv
(jó a vétel)

5/3
Fájv báj trí
(gyengécske, de jól érthető)

5/1
Fájv báj van
(térerőt nem csinálsz, de értelek)

4/1
fór báj van
(gyenge jeled miatt néha már nem értelek)

5/9 + 60dB
fájv báj nájn plasz szixtí bombsz
(ötkilenc plusz hatvan bomba 
ez a csúcs, amikor kiakad a műszer, és üvölt az ellenállomás)

Ellenállomásod legtöbb esetben hasonló riportot kell, hogy adjon, de előfordulhat, hogy a te 5/9-edre, csak egy 4/1-et kapcs, mert éppen valami zavarja, mondani illik, mi.
QSB [kjúeszbí]= terjedésből eredő, elektrosztatikus városi zajok, sokszor minden más, ami nem QRM
QRM [kjúarem]= más állomás zavar, ránkbeszélnek.

Vételi riportot kell menet közben is adni, ha változás áll be, ennek több oka lehet:

-Sorry my friend I copy you only 4/1, the propagation is not good this moment, your signal is fading, hard to copy you!
-Szori máj frend, áj kápi jú onli fór báj van, dö progagésön iz nat gúd dhisz móment, jor szignál iz féding, hard tu kápi jú!
-Kedves barátom, már csak 4/1-gyel veszlek, a terjedés nem olyan jó most, jeled változik, fédinges, nehezen veszlek!


-- AZ OPERÁTOR NEVE
Elég a keresztnév vagy éppen becenév, de ha valamit választasz op. Névnek, akkor amellett illik kitartani a sírig. Bonyolult, külföldiül nehezen kiejthető magyar nevek helyett lehet választani, rövid, esetleg angol beceneveket is nyugodtan. Így lett Józsiból, Mr. Joe, ami teljesen megengedett.

A nevet először ellenállomásunknak kellene mondani, de ha ő elfelejti az adott periódusban, azt követően Te visszazökkentheted, hogy most mondjad a nevedet apafej!

- My operator name is ???
- Máj operétör némi z ??? (mondod a nevedet, majd megkezded annak lebetűzését jó terjedésnél így:

- Silvius, like Sierra, India, Lima, Victor, India, Uniform, Sierra
Rossz terjedésnél pedig:
- My operator name in double spelling mode:
Sierra, Sierra, India, India, Lima, Lima, Victor, Victor, India, India, Uniform, Uniform, and Sierra, Sierra

Hogy ellenállomásunk nevét levettük, azt úgy tisztázzuk, hogy:
-OK, I copy your operator name Mr. Jack!
- oké áj kápi jor operétör ném miszter dzsek!

Ha eddig eljutunk egy QSO (kjúeszó) –ban, akkor magunkénak mondhatjuk azt, azaz büszkén kijelenthetjük, ezt megcsináltuk!, nyugodtan beírhatod a füzetedbe, HARC clusterbe, a cluster.dk-n is odateheted a WKD kis betűkombinációját a logod sorában. A többi már csak kedves társalgás lesz, talán még a helyzete fontos, azt még illik megvárni, kivéve aktivációk, vagy főleg versenyek esetén ez a többi rész már elhagyható, nincs rá idő, mégha van is rá lehetőség. Egy kedves angol bácsi, vagy akár egy olasz, viszont szívesen csevegi végig veled a többi részt és nemes egyszerűséggel, ilyen esetekben, bunkóság lerázni az ellenpartnert. Szóval tessék csak alaposan olvasni továbbra is!


-- HELYZETÜNK
Ez normál esetben a város/falu ahol vagyunk, de ha ezt túl bonyolult lebetűzni (Pld. Hódmezővásárhely) és éppen fontos a gyorsaság (aktiváció, verseny esetén), akkor érdemes utánanézni állomásunk QRA lokátorának. Ez egy pár kilométerszer, pár kilométeres kocka, az egész földet felosztották ekkora kis egységekre, amely bőven elég ahhoz, hogy 1-2 km pontossággal megmérjük a távolságot közöttünk és ellenállomásunk között, ráadásul számos program is van a neten (free), ami ezt kiszámolja nekünk. Célszerű város név mellé is mondani, egyszerűbb esetekben is. Hogy honnan tudod meg mi a QRA lokátorod? Letöltesz egy ilyen programot, vagy Garmin GPS-ed térképét Maidenheadre állítod, a Map Source program is átálítható erre a rendszerre. A Maidenhead egyenlő az amatőrök által is használt QRA lokátorokkal.

What is your location?
vhat iz jor lokésön
Mi a helyzeted?

My city name is Budapest, Bravo, Uniform, Delta, Alfa, Pacific, Echo, Sierra, Tango, the capital of Hungary
Máj sziti ném iz Budapest (nem bjudapeszt!), dö kapital of Hangöry.
Városom neve Budapest, Magyarország fővárosa

What is your QRA locator?
Vhat iz jor kjúaré lokétör?
Mi a QRA lokátorod?

My QRA locator is Juliet November Nine Seven November Mike (JN97NM)
Máj kjúaré lokétör iz…
QRA lokátorom….

Vigyázat a coordination, nem koordinátát jelent, hanem postai elérhetőséget!

Hallhatsz furcsa hívójelű állomásokat is, ezek rendszerint a hívójel utáni / (sziparésön, sztrók, szlesh) szó után hangzanak el. A /papa, vagy /portable (poriböl) kitelepülést jelent, a /Mobile (mobájl) mozgó állomást, a /MM hajót, a /AM légi mozgót, a /DX aktivációt, a /0 első aktivációt abból az országból, a /000 klubállomást, a /HB10 tíz éves születésnapot…stb jelent. Ezeket rendszerint csak rövidnévvel jegyezzük le a logbookba, mint 109HA185/P.  A /P, /M, /AM, /MM aktivációkat nem kötelező bejelenteni a klubnál előzetesen, de lehet, a többit feltétlenül, előre jelezni kell!

-- A CUCCRÓL ÉS A VASRÓL
Working conditions (vörking condísönsz). Ez a QSO legegyszerűbb része, felsorolod a technikádat:
-My transceiver is a ….(máj transzívör iz ö….)
rádióm
-My output power is 15 whisky (máj autput paoer iz one fájv vhiszki)
kimenő teljesítményem 15 Watt
-My antenne is a 5/8 lambda vertical ground plane
(Máj antenna iz ö fájvéjt lambda vertkál grund plén
Antennám egy ötnyolcados, függőleges körsugárzó.
-My microphone is the original
Máj májkrofón iz dö oridzsinal.
Ha végeztél a felsorolással, persze más periódusoknál is mondhatod, hogy:
Microphone back to you
Májkrofon bek tu jú
Vissza neked a szó

Hogy nyugtázd az elhangzottakat, a következők közül választhatsz:
Roger
Rodzser

vagy

100 hundred procent copy to you
vanhandred proszent kápi tu ju
mindent értettem

 

http://www.youtube.com/watch?v=BWR7vZGllP4

 

-- QSL LAP CSERE

QSL lapot küldeni jó, sőt egyenesen kell. Persze ez költségekkel jár, amelyeken sprórolhatunk, ha a HARC QSL irodáját használjuk erre a célra. Miért jó lapot cserélni? Amíg nem kaptál lapot, nem tetted be egy gyűjteménybe az újabb és újabb, színes képeslapokat, hátulján ellenállomásod kézírásával, gyakran a koma fotójával, antennájával...stb, addig nem érzed át azt az örömöt és büszkeséget, amelyet két lapgyüjtő DX-er él meg, amikor egy talákozás alkalmával egymásnak mutogatják a 10*15-ös kartonlapocskákat.

Ráadásul ezzel igazolod, hogy Te valóban megcsináltad az adott összeköttetést. Ha majd a HARC a későbbiekben ad ki Diplomákat, akkor annak egyik feltétele az összeköttetéseket visszaigazoló QSL lap lesz, de saját örömötökre is gyűjthetitek őket.

Ha egy aktivációt, vagy különleges alkalmi állomást hívsz, akkor nagyon illik QSL lapot küldeni. Főleg ha progressive numbert is kaptál.
[A progressive number, egyfajta sorszám. Ha egy aktiváció operátora létrehozza az első összeköttetését, ad egy számot: 001, this is your progressive number, please confirm. Ha értetted tisztán a számot, akkor válaszolj: I confirm my progressive number is 001. Ez bizony lap küldési kötelezettséget jelent, melyhez alapesetben társul a normal contribution, azaz 1 euró vagy 1 US dollár bele a borítékba, hogy a postaköltségét csökkentsed az aktivátornak, vagy annak managerének és garantáltan megkapd a lapot. A QSL manager alapvetően a sorszám alapján fog keresni és ha megegyező adatokat írtál, mint amit az aktivátor küldött (időpont, freki...stb) a lapra, akkor már megy is a lap. Vigyázz! Vannak ún. dollar collectorok, fake stationök, akik kiadják magukat valami speckó prefixű állomásnak, azután jól nem küldenek lapot és a pénzeket zsebrevágják. Alapos tájékozódás a neten, a hívójel beírásával jó segítség lehet elkerülni az ilyen fake állomásokat. A www.cluster.dk is szokott erről infót közölni.] Szóval, ha kaptál progressive numbert, vagy megbeszéltétek, hogy létrejön a lapcsere, akkor címet kell cserélni. Mindig annak az állomásnak van joga megadni a címét, így először megkapni a lapot, aki a frekire hívott. Ha ez ellenállomásod, akkor ő a következőt mondhatja:

-You can find our coordinations on the cluster.dk!
-Ju ken fájnd or kordinésönsz on dö klaszter dí kej!
-Elérhetőségein a cluster.dk oldalon megtalálhatók!

Ilyenkor fel kell menni a www.cluster.dk oldalra, gyorsan belogolni (Send spot) az ominózus állomást és a clusterben megjelenő névre kattintva máris látszik a Po.Box...stb.

Ha ellenállomásunk hagyományosan dolgozik, akkor azt fogja mondani:

-I give you my coordinations: P.o. Box is 20. C.P. is 2087, city name is Piliscsaba, and the country is Hungary
-Áj giv jú máj kordinésönsz: píóbox iz namber tú, namber zíró, csárli papa iz tú zíró éjt szeven, sziti ném iz Piliscsaba (illik lebetűzni) end dö kantri iz hangöry.
-Adom elérhetőségeimet: postafiók 20, irányítószám 2087, város neve Piliscsaba és az ország Magyarország

Azaz megadja a címet, ha valamit nem értettél, akkor feltétlenül jelezd:
-Please repeat your CP, I cannot copy your CP, only CP once again please!
-Plíz ripít jor csárli papa, áj kenat kápi jor csárli papa, onli csárli papa vansz egen plíz!
-Kérlek ismételd meg az irányítószámot, csak az irányítószámot add mégegyszer kérlek!

Te akkor adhatsz meg címet, ha te hívtad be az ellenállomást az adott frekire. Magyaroktól gyakran kérnek QSL lapot, mert kevesen vagyunk ezért jelenlétünk ritka az éterben. Sok franciának, olasznak lehetsz az első, miközben neked már több száz lapod van ezekből az országokból. Ilyenkor nem légy bunkó, cserélj vele lapot, had örüljön, hogy végre lesz magyar lapja.

És hogy honnan lesz lapod? A HARC időről időre felméri a tagság igényeit QSL lap ügyben és egyszerre rendel jó olcsón egy rahedlit. Aki benne van a szórásban és kért lapot, az kap, aki lemarad, annak várni kell, míg újra össze nem jön egy halom igénylő. HA tagnak otthon lapot előállítani csak a HARC vezetőségének jóváhagyásával szabad. Erre engedélyt csak egyéni, rövidtávú aktivációk esetében adunk ki, de akkor is elvárjuk, hogy küldés előtt egy mintapéldányt a QSL irodára eljuttasson a tisztelt tag. Szóval az a hivatalos, amit maga a HARC nyomtat közösen, mást (képeslapot, levelezőlapot) ne küldj soha, mert nem fognak komolyan venni sem itthon, sem külföldön. 
 

-- MILYEN AZ IDŐ NÁLATOK?
Néhányan szeretnek információt kapni az időjárásról, ez nekünk is hasznos lehet. Ezt weather X-nek hívják (vethör eksz). Alapvető információkat adj csak

-Here is sunny my friend, only a few clouds on the sky, little windy and the temperature is 23 degrees celsius.
-Hir iz szanni máj friend, onli a fjú klódsz on dö szkáj, litl vindi end dö tempricsör iz tventi tszrí digríz celzius.

Roszabb idő esetére:
heavy rain - hevi rén - erősen esős
big storm - big sztórm - nagy vihar
srtong wind - sztrong vind - erős szél
it is snowing - it iz sznóing - havazik
cloudly - klóudli - felhős

Néhány DX-er a RIG mellett egy külső szenzorral ellátott hőmérőt is tart, így mindig pontos hőmérséklet adatokat tud közölni. Ha már WX infót is tudsz gond nélkül adni, akkor tökéletesen elsajátítottad az angol QSO szabályait. Ezt egyébként nem kötelező, csak lehet.

-- HÁT A TERJEDÉS?

-How about the propagation in your country?
-Hao abot dö propagésön in jor kantri?
-Milyen a terjedés nálad?

-Sorry my friend, I have just switched on my radio, you are the first station in my log today.
-Szori máj frend, áj hev dzsaszt szvicsd on máj rédió, jú ar dö förszt sztésön in máj log tudéj
-Sajnálom barátom, éépen csak most kapcsoltam be, te vagy az első, akit meghallottam.

-No problem! I heard 44 division around 1 P.M. and 3 division a few minutes ago!
-No prablem! Áj hörd forty fór divizsön örand one pí em, end tszrí divizsön a fjú minitsz egó.
-Semmi gond! Én 13 órakor hallotam a 44-es diviziót, és a 3-ast egy pár perccel ezelőtt.

Itt ilyenekről illik beszélni, persze elmondhatod azt is, hogy ma csak francia állomásokkal tudtam beszélni, vagy hogy csak Kelet-Európa terjedt eddig. A lényeg, hogy igazat mondj.


-- NEM TUDOK JÓL ANGOLUL!
Nem szégyen! Kevesen beszélnek a világon jól angolul, hibásan viszont rengetegen. Ha mégis elakadsz egy QSO-ban, nem érted ellenállomásod kérdését, vagy érted, de nem tudsz válaszolni neki, akkor nem sunnyogj el, hanem egy mondatot nagyon jól tanulj meg és dobd be bátran, meg fogják érteni.

-Sorry my friend, I speak only a few words in english!
-Szori máj frend, áj szpík onli a fjú wördsz in inglish!
-Sajnálom barátom, csak pár szót tudok angolul.

-Ha úgy érzed van esély, hogy mégis megérted amit akar, kérd mondja újra:
-Please repeat the question!
-Plíz ripit dö kvescsön!
-Ismételd a kérdést kérlek.

A terjedés változásai, egyes népek úgymond angolja (erős akcentus) sokszor a legegyszerűbb kérdést is érthetetlenné teheti. Ne add fel könnyen, csak akkor, ha úgy érzed benned van a hiba és ez már ciki, meg tudod, hogy nem fog menni most. majd legközelebb. Ezután sem maradhat el a búcsú!

-- KÖNNYES BÚCSÚ
Ezt valamiért szeretik sokan jó hosszúra nyújtani, pedig bőven elég ennyi:

-I let you go! Thank you for the nice QSO! It was 109HA??? to 233MU106. Bye, Bye Victor, 73!
-Áj let ju gó, thenk jú for dö nájsz kjúeszó! It voz van zíró nájn hótel alfa ??? tu tú tszrí, tszrí májk juniform van ó szix. Áj, báj Viktor!
Elengedlek, köszönöm a szép összeköttetést. Én a 109HA??? voltam a 233MU106-nak. Isten Veled Viktor, 73!

Hogy mi is az a 73? :-)
Ez egy igazi rádiós elköszönés még a morze időkből maradt ránk, azóta minden amatőr és freebander így köszön el a másiktól, még e-mailben is. Hogy mit is jelent, a legtöbben már nem is tudjuk. Egyszerű jókivánság! Hölgyeknek bátran mondhatsz 88-at is. Hallhatsz olyat is, hogy 73+51, na ez már nagyon kedves és szívélyes elköszönést takar, érezd magad megtisztelve :-)

 

Joomla templates by a4joomla