You are not allowed to view shoutbox.

Hogyan létesítsünk sikeres összeköttetéseket?

Kulturáltan rádiózni nem csak azért fontos, mert akkor nem haragítasz magadra senkit sem, hanem egyszerűen az alábbi etikai tanácsok, berögzült megoldások megtartásával nagyobb sikereket fogsz elérni az éterben. Sokszor egészen meglepődöm, és nemcsak kezdő rádiósok esetében, hogy lustaságból, vagy éppen tájékozatlanságból kifolyólag, mennyire kitolnak saját magukkal és ellenállomásaikkal, amikor egy összeköttetést szeretnének létrehozni. Alapvető fogalmak, kifejezések körül van a zavar, ezért gondoltam, ebben a cikkben összegyűjtöm a legfontosabbakat, hátha segítség lesz mindannyiunk számára.

BREKI, BRÉKÓ ÉS TÁRSAI
Valahogy elterjedt nagyon, hogy egy CB-rádiósnak állandóan mondania kell azt a szót, hogy “brékó”, pedig ez nem fedi a valóságot. Egy kis éterkultúra következik azoknak, akik erre még fogékonyak.

Tudom, lehetetlenre vállalkozom, mert egy több évtizedes berögződést sosem fogok tudni kiverni azok fejéből, akiknek a brékó lételemmé vált, de nézzük először, hogy honnan is ered ez a szó, és mi az eredeti funkciója.

A BRÉKÓ EREDETE
A Galla Mikiék által is megénekelt jövevényszavunk angol eredetű, eredeti formája “break” (ejtsd: brék), jelentése pedig törni. Eredetileg arra szolgál, hogyha szeretnél egy olyan csatornán megszólalni, ahol ketten, vagy többen beszélgetnek, akkor periódusváltáskor gyorsan és jól leadható, a mindössze egy magánhangzót tartalamzó “brék”. Az amatőröknél, és
egyébként a 11 méteres nemzetközi DX gyakorlatban is elterjedt a QRX, ugyanerre a célra a break helyett. Javaslom, hogy ti is használjátok.

A dupla break nagyon sürgős közlendőt jelent, tényleg csak akkor illik használni, ha nagyon fontos közlendőd van.

Hogy a brékből hogyan lett brékó, arra csak következtetni tudok. Túl rövid volt a szó, a korabeli magyar CB-sek pedig elkezdték a telefóniában megszokott “halló” mintájára használni. Azaz megjelent a brékó nemcsak QRX értelemben, hanem az általános hívás értelmében is. Ha valaki telefonál, mielőtt értékes infót mondana a telefonba, halózni kezd, hogy kiépült-e a kívánt vonal, összeköttetés. Az üres frekvencián brékózásnak azonban semmi értelme nincs. Ha akad valaki, aki megszánja a tévelygő brékózót, és egy “gyere brékóval” fogadja a nem létező hívását, akkor is egy felesleges kört futottunk. De inkább az a tapasztalatom, hogy aki csak úgy brékózgat a semmibe, annak nem fognak válaszolni, mert ugye ő szeretne bejutni egy olyan beszélgetésbe, amit mi esetleg nem hallunk. Szóval nem szabad őt ilyenkor zavarni, mert lehet épp figyeli a periódusváltásokat két távoli állomás között.


HA NEM BRÉKÓ, AKKOR MI?

Brék, vagy QRX, de csak akkor, ha szeretnél belépni egy beszélgetésbe, kör QSO-ba. Általános hívás röviden a CQ (angolul, szikjú, olaszul: csikú, magyarul cékú). Sokan nem merik ezt használni pedig nagyon jó dolog. Egyrészt nem kell kimondani a baromi hosszú “általános hívást”, másrészt pedig dedikáltan is lehet hívni általánost. No ez tudom hülyén hangzik, de mondjuk tegyük fel te általános hívást akarsz indítani Zala megyei rádiósokra vadászva. Vagy NAGY/P részvevőket keresel, esetleg kifejezetten csak Hotel Alfásokat keresel, Na hát ezeket mind a CQ mögé lehet biggyeszteni, és akkor konkrétan csak annak a csoportnak adod az általános hívást, akik közül éppen bárkivel szeretnél beszélni, de önmagában a CQ azt jelenti, hogy általános hívás mindenkinek, aki hallja és válaszolni képes rá.


HA MŰKÖDIK A BRÉK/QRX ÉS BEHÍVNAK EGY BESZÉLGETÉSBE, MIT KELL MONDANI?

Illik köszönni. A sziasztok” elég korrekt és rövid, de következő mondandód az mindig a TELJES HÍVÓJELED leadása legyen (Sziasztok, itt a 109HA9990, Bobó vagyok Pornóapátiból). Ha nagyon illedelmes akarsz lenni, meg lehet köszönni, hogy beengedtek, egy “köszi, hogy fogadtátok a hívásom”-mal. Ha meghallod, hogy kik vannak a frekvencián, akkor a következő periódusban azért különösen fontos visszamondani a hívójelüket, hogy egyrészt ők is megbizonyosodjanak arról, hogy helyesen levetted azt, másrészt pedig lehet olyan állomás a frekin, aki csak téged hall, ellenállomásaidat nem, és nekik nagyon hasznos az az infó, hogy kivel, vagy kikkel beszélsz éppen.

Különösen fontos ez például, ha kitelepülésből dolgozol. Lehet egy halom DX-er füleli a QSO-idat, szóval soha ne úgy köszönj vissza a téged hívó állomásoknak, hogy “szevasz Pista, de örülök a hangodnak”, hanem a teljes hívójel mellett még a helyiséget is ismételd meg ahonnan veszed őt, hogy mások is tudják hogy éppen mondjuk Balmazújvárossal beszélsz.


ÉS MI VAN AKKOR, HA ÉN SZERETNÉK BESZÉLGETÉST INDÍTANI?

Ez a legjobb megoldás, ha szeretnél összeköttetéseket létesíteni, ha Te magad kezdeményezed a hívást, akkor is, ha ki van savazva az éter, és csak a zsírsütést hallod. Szerencsére vannak hívófrekvenciák (Nemzetközi: 27.555 MHz, Hotel Alfás: 27.385 MHz), amelyek nemcsak azért vannak, hogy azokat megfigyeld, hanem azért is, hogy ott te indíts célzott, vagy általános hívásokat. Először is tudnod kell, hogy mit szeretnél. Ha általános hívást indítasz, kezd úgy “figyelem általános hívás, adja a 109HA…, vagy mondhatod azt, hogy CQ (cékú), meg fogjuk érteni így röviden is. Ha kifejezetten csak Hotel Alfásokat keresel, akkor leszűkítheted az általános hívást a CQ Hotel Alfa hívásra. Ez azt jelenti, hogy most kifejezetten a klubtársaidra vadászol, vagy hívhatod a felvidéki rádiósokat CQ Felvidék, vagy a Tolna megyeieket (“CQ Tolnamegye”), ez mind azt jelenti, hogy általános a hívásod azok számára, akik abba a csoportba tartoznak. De ha pld. a Hotel Alfa chatjén megbeszélsz valakivel egy skedet, akkor soha ne mondd, hogy CQ. Ha konkrétan valakit akarasz hívni, akkor az nem általános hívás. Ilyenkor az összeköttetés létrehozásához ellenállomásod teljes hívójelét ismételgesd, majd tedd hozzá, hogy hív a 109HA…saját hívójeled. FONTOS! Ha periódus váltáskor, elköszönéskor jelezni szeretnéd mások felé hogy kik vannak a frekin, mindig először az ellenállomásod hívójelét mond, és csak utána a sajátodat!


MIÉRT FONTOS, HOGY A TELJES HÍVÓJELÜNKET HASZNÁLJUK?

Egyrészt mert azzal azonosítjuk be magunkat. Én sem csak 182-es Silvius vagyok, nem is Hotel Alfa 182-es, hanem a 109HA182. Még hazai forgalomban se hagyjuk el a 109-et, mert szerencsére sokan rádióznak Hotelalfások 35, 233, 330, 45-ös divíziókból, a határ mentéről, jelezzük feléjük is, hogy mi meg a 109-ből vagyunk, legalább az összeköttetéseink elején és végén, de inkább közben is csak a teljes hívót mondjuk, ha már leadjuk.

Sokan bonyolításnak veszik ezt a “hívójelesdi, számháborúsdit”, vagy olyat is hallottam már hogy ez egyfajta nagyzási hóbort, az amatőrökre akarunk hasonlítani. Ez butaság!!! Az igazság az, hogy akik 11 méteren, amatőr mintákat alapul véve, bevezették a nemzetközileg használt CB-s hívójelrendszert, nagyon okosan gondolkodtak. Még a hazai DX-ben is nagyon sokat segít, hogy könnyebben be tudjuk azonosítani egymást.

Gondolj bele, például Marlenkás Boborján és Drugós Zalán milyen rohadt nehezen veszi le egymás hívójnevét rossz terjedésben sok-sok kilométerről, mennyivel egyszerűbb megérteni mondjuk azt hogy 109HA951, vagy most betűzd le Jászfelsőszentgyörgyöt, vagy üvöltsd bele a mikrofonba, hogy Bázakerettyéről vagy. Nem kis vállalkozás. Pedig tök felesleges szenvedni, amióta létezik a Maidenhead koordinátarendszer, azaz a QRA lokátor. Elég csak 4 betűt és 2 számot leadni, és máris tudják hol vagy.


TROPSZFÉRIKUS DX SIKERÉNEK TITKA

Ha nagyon távoli állomással próbálsz összejönni troposzférikus terjedésben, akkor beszélj nagyon lassan, artikuláltan. Sokan egyszer leadják hívójelüket, de 3-as, 4-es érthetőségnél ez ritkán fog ellenállomásunknak elsőre lejönni. Ismételd meg nyugodtan, lassan, akár háromszor is a teljes hívójeledet. Miért a teljeset??? Mert mindenkinek ki van hegyezve a füle arra, hogy “109 Hotel Alfa”, amíg ezt hallják, tudnak játszani a clarifierrel, RF Gain-nel, és az agyuk is jobban rááll a zajból éppen csak előbukkanó hangodra. Óriási segítség, ha nem csak egy számot dobsz oda, ami csak egy-két másodpercig hallható. Célravezető, ha azonosítószámodat szétbontod, és úgy mondod. 109HA182 esetében pld én 109 Hotel Alfa egyes, nyolcas, kettest szoktam mondani jó lassan, hangosan, többször ismételgetve.

És mindig Hotel Alfát mondj! Soha ne használd úgy a hívójeledben a klubkódot, hogy “há-a”, vagy “honolulu-amerika”, a “helén-antalról” már ne is beszéljünk.

Beszélj hangosabban ilyenkor! Ha tudsz nyugodtan kiabálj, de továbbra is csak lassú tempóban üvölts. Mintha a nagyinak beszélnél, akinek merült az elem a hallókészülékében. Ha van finom visszhangod, vagy processzorod, ilyenkor érdemes bekapcsolni, ha nincs legalább arra ügyelj, hogy közelről beszélj a mikrofonba.

Legyél türelmes, és kitartó. Sokszor hosszú percekbe telik, amíg felépül egy ilyen nagyon távoli DX. Hogy a te oldaladon javítsd a jelfeldolgozás gyorsaságát, használj jó minőségű fülhallgatót, vagy egy extra jó hangú külső hangszórót. Nekem 109HA248 Tamás ajánlotta a műanyag membrános Peiker hangszórót, piszkosul bejött. Sokkal jobban lehet érteni vele az emberi beszédet.

Persze ha zajod van otthon, abból nem sok jó sül ki. Keresd meg a zavar forrását, és kapcsold le. Ha pedig a szomszédból jön, kézi vevőrádióval (akár egy RTL SDR vevővel, vagy egy olcsó, kínai világvevővel: XHDATA D-808) találd meg magad honnan jön a zavar. Ha a szomszéd beenged, együttműködő, akkor megkeresheted nála, hogy melyik cucca vágja tönkre az örömödet. Ha nem, akkor meg bátran bejelentheted a zavart a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságnál. Ha nem vagy vizsgázott amatőr, akkor is. Minden embernek joga van a tiszta, zavarmentes vételre, szóval ki fognak jönni, és segíteni fognak, de nem árt ha el tudod nekik mondani pontosan hol, és milyen természetű zavart hallasz, és hogy sejtéseid szerint honnan jön.

Sajnos nagyon sok zavarforrás van már a városokban, de a a falvakban is, ami ellehetetleníti az életünket, és az eredményes DX-munkát. Ha már annyi a zaj, hogy a hatóság sem tud segíteni, mert a tűt a szénakazalban ők sem tudják meglelni, 387 ledszalag világítást meg nem tudnak bemérni, jegyzőkönyvbe venni egy nap alatt sem. Ilyenkor marad a költözés egy remek tanyára. Tudom, ez nem opció, de egy jó kitelepülős cuccot érdemes összeraknod, és legalább esténként, hétvégente, akár a településed melletti dombról, vagy egy csendes alföld pusztából, akár tópartról sok remek DX-et tudsz csinálni, ha nem vagy lusta.


KI AZ A ROGER?

Roger (ejtsd. rodzser) nem egy angol úriember, hanem a QSL CB-s neve, de katonáék is használják, szerintem onnan jött át az amatőr, és a profi 11 méteres kultúrába is. Lényegileg annyit tesz, hogy “vettelek, megjött minden”. Van egy szép magyar megfelelője is, a “NYUGTA”, ezt inkább tényleg csak amatőr frekiken hallani, de nem szégyen használni. Nem amatőrökre akarunk hasonlítani, hanem lényegében ugyanazt a DX kultúrát műveljük, amit ők, csak más sávokon, kicsit szabadabban, de ugyanolyan komolyan, tisztelettudóan, szabálytisztelően és intelligensen. legalábbis itt a Hotel Alfában, és minden magára adó, valódi CBDX Clubban ez így van az egész világon.


KI MIT VESZ, VAGY VÉTELEZ?

Most lehet sokan megköveznek, de mint magyar szakon végzett, diplomás bölcsész nekem nincs bajom azzal, ha valaki megkérdi tőlem, “hogyan vételezem őt”. A “hogyan veszel engem, veszlek téged...stb” a sokak által egyedül helyesnek tartott forma, de úgy érzem nincs igazuk. Ugyanis én nem veszlek téged bőrös félsertésért cserébe, hanem vételre kapcsolom a rádiómat, vagyok neked vételen, ezért szerintem helyes használni a vételez igét, amely igaz a vesz szinonímája. A Magyar értelmező szótár szerint ez egy katonai zsargonból jövő kifejelzés, jogi formákban is használják. Amolyan hivataloskodóbb “vesz”. De sokan nem szeretik, szóval érdemes elkerülni a használatát, és használni a veszlek téged, jól veszem az adásodat formulákat, mégha az ugyanúgy hülyén hangzik, hiszen egy forintot nem adtál az adásért, amit veszel. De még mindig jobb nekünk, mint az angoloknak, akik a copy-t használják erre, azaz másolják az ellenállomásuk adását. Ennek eredetébe nem mernék belemenni, de valószínűleg még abból a korból ered, amikor az operátor leírta a morze jelekkel leadott üzenetet, azaz papírra másolta.


HÍVÓCSATORNÁK ÉS MÁS FONTOS DOLGOK

Örvendetes, hogy egyre többen rádiózunk, ezért különösen fontos, hogy tartsuk tiszeletben a hívócsatornákat, és ott ne folytassunk le összeköttetést. A nemzetközi gyakorlatban most főleg a 27.555 ilyen. Ez szent tehén. Ha a hívóállomás, akivel beszélni szeretnél, nem ad meg QSY frekit, te magad hívd el azonnal egy szabad frekire. Ha te hívsz, mindig adj meg QSY frekvenciát, és ott add le az általános hívást. Ha úgy hallod nincs terjedés, és nagyon fárasztónak, sikertelennek érzed, hogy elhívj egy QSY frekire akkor legalább hívj így a T5-ön: CQ eleven, TESTING, TESTING the propagation. If you copy me, please give me a QSY frequency.

A 27.385 nemrég vált a HARC beszélgetős csatornájából a HARC hívócsatornájává. Sokan még bent ragadunk a 38-ason, ami persze bocsánatos bűn, egy-egy kevésbé frekventált időszakban, egy rövid QSO esetén, de NAGY/P alkalmakkor, vagy este, hétvégén, pláne ha több kitelepülő is dolgozik, soha ne maradjatok itt sokáig, hanem hívjátok el ellenállomásaitokat egy közeli, szabad frekire.

Sajnos sok a szabad freki, de azért mégsem felesleges megkérdezni, hogy foglalt-e az adott csatorna. Ezt szinte senki nem szokta alkalmazni, bevallom sajnos én sem kérdezem meg mindig, mert az esetek 80%-ában szabad a 38 melletti frekik egyike, ha meg mégsem, azt legtöbb esetben halljuk. Adódhat azonban olyan eset, hogy egy hozzád közeli állomás beszél egy távolival, akit te nem hallasz, ezért jobb ha mindennapos rutinoddá válik frekvenciaváltáskor ez a kérdés: “Szabad-e a frekvencia?” Terjedéskor angolul is megkérdezheted: Is this frequency used?”

109HA1182 MATYI animációja ebben a témában

Hívócsatornán természetesen nem kell ezt a kérdést feltenni, mert az mindig és/vagy sosem szabad. Ott nyugodtan el kezdheted az általános hívást leadni. Persze ha éppen hallasz valakit általános hívást leadni, akkor várd meg a végét. Ha pedig hallasz ott beszélgetőket, kedvesen, tisztelettudóan hívd fel figyelmüket arra, hogy hívófrekvencián tanyáznak, és amíg mások nem anyáznak, addig váltsanak egy szabad frekvenciára.

A 38-as csak a Hotel Alfások közt ismert hívócsatorna. Bár egyre kevesebb ilyen van, de megesik, hogy valaki még nem hallott rólunk, ezért ott cseveg más állomással. Ebben az esetben legyen a kapcsolatépítés az elsődleges szempont és barátsággal szólítsuk meg, melyben megkérjük ha tehetik váltsanak csatornát.


HOGYAN HÍVJUNK ÁLTALÁNOST?

Mondhatod, hogy "általános hívás", de CQ-val a legegyszerűbb. “cékú Hotel Alfa, cékú Magyarország, cékú 11 méter. Itt a 109HAxxx, itt a 109HAxxx Aprajafalvából, minden állomás vételén”. Alig páran használjuk így, pedig iszonyú fontos leadni az általános hívásban is azt, hogy ki az, aki hív. Sokan úgy gondolják az önmagában leadott brékó általános hívást is jelent. Ismételten hangsúlyozom, nem azt jelenti!


HOGYAN VÁLASZOLJUNK EGY HÍVÁSRA?

Sokszor hallom, amikor elengedek egy általános hívást, hogy “breki a 182”. Ilyenkor mindig tehetetlenül állok, és gondolkodom erre mit mondjak. Hiszen én már leadtam a hívójelem, de fogalmam sincs ki próbál “brekivel” ennyire szerencsétlenül meghívni. Kedvenc szituációm az, amikor egyszerre hárman mondják: “breki a 182”. Na most erre varrjál gombot. Ha mondom helytelenül, hogy gyere breki, mindhárom válaszolni fog. A megoldás pedig annyira kézenfekvő. Egy általános hívásra MINDIG saját (teljes) hívójeletek leadásával válaszoljatok, ha távoliak vagytok a hívóállomástól (gyengén jön), akkor lassan adjátok le és többször ismételjétek meg a teljes hívójeleteket. Elfogadott az is, hogy előbb a hívóállomás hívójelét mondod egyszer, majd utána a sajátodat, de ha egy kitelepülőt, aktivátort hívsz, akinek gyaníthatóan sok hívója van (nagy a pile-upja), nyugodtan elhagyhatod ezt a részt, és csak a saját hívójeledet ismételgesd. Itt is nagyon fontos, hogy ne maradjon le a 109, vagy ami még rosszabb a 109HA, így legalább lesz lehetősége a sok hívó közül ráfülelni a te hangodra, és hidd el téged fog választani a hívóállomás, ha te nyomod a legkulturáltabban.


KULTURÁLT RÁDIÓZÁS

Sokszor leírtuk, szabályba, egyéb éteretikába is beletettük, de sajnos csak kevesen értették meg, miért fontos, hogy még CB rádión is kulturáltan nyilvánuljunk meg. Ha itt anyázzuk egymást, ha durva szleng kifejezések kíséretében dühöngünk, vagy akárcsak ilyen stílusban társalgunk, akkor nemcsak kiradírozzuk magunkat kulturált rádiósok csoportjából, de adódhat úgy, hogy a minket hallgató kiskorúak, nők, így nem beszélők érzékenységét durván megsértjük. Sajnos a “kocsisok” nyelve évszázadok óta ilyen, itt a 27MHz-en ez a kulturálatlanság évtizedekig jelen volt, de ne ezt vegyük követendő példának. Egy Hotel Alfás legyen büszke arra, hogy képes szépen b+-ek nélkül kommunikálni, nem azzal akar kitűnni, hogy minden mondatába elhelyez egy durva szleng kifejezést.


ETIKUS RÁDIÓZÁS
A jó terjedési időszakban, vagy akár az OB-ban egy ritka, távoli állomás mindig kecsegtető lehetőség, de célirányos hívásunkat tegyük akként, hogy azzal mástól ne vegyük el a lehetőséget. Távoli állomás általános hívására add le a hívójeled, határozottan, jól artikuláltan majd várj egy rövid ideig meghallotta-e csak eztán ismételd el újra. Ha más Hotel Alfás is dolgozik a frekvencián akinek a jelenlétéről tudomásod van és hallod ahogy Ő is hívja a DX-et ne hívj rá! Várd meg míg befejezi a call-t.
Amennyiben a DX állomás téged szólít meg igyekezz röviden és tárgyilagosan fogalmazni. Ez optimálisan két-három periódus, aminek utolsó felében közölheted, hogy egy másik Hotel Alfa állomás is hívja őt, kéred figyeljen.


MIÉRT NE POLITIZÁLJUNK?
Egyrészt mert a mi tevékenységünk nem erről szól, hogy politikáról beszélgetünk. Sokakat ez a téma untat, vagy még rosszabb esetben felgerjeszt, feltüzel. Iszonyú közösségromboló, ha téged bekategorizálnak ilyen oldalinak, és akkor az olyan oldaliak fújjogni kezdenek rád. Az éterben legyen mindenki barát, ezért jobb ha meg sem kérdezed a többieket, hogy mit gondolnak az ellenzék legújabb akciójáról, vagy a kormány döntéséről, mert ez nem fog jófelé vinni egy közösséget. Aki kellően intelligens, és kulturált, nagyon messziről kerüli a politikával kapcsolatos megnyilvánulásokat rádión, még akkor is, ha sokan úgy gondolják a freebanden szabadon meg lehet beszélni bármit. Meg lehet, de nem mindent érdemes.


KIÉ A FREKVENCIA?

Egy régi, kedves rádiós barátom mondta mindig: “A frekvencia azé, aki megműveli”. Persze ez így jópofa, de nem igaz. A frekvencia mindenkié és senkié. Nincs olyan, hogy ez a Te frekid, vagy a mi frekink, legfeljebb ha bérled az államtól, de én arról sem vagyok meggyőződve, hogy a frekvencia az államé, mert az állam is mi vagyunk. Szóval inkább legyünk kulturáltak, és kellő intelligenciával, odafigyeléssel kerüljük el a konfliktusokat. Ha tudjuk azt, hogy hívócsatornán nem QSO-zunk, mások által rendszeresen “művelt” csatornákon nem állunk meg hosszasan ragchewingolni (fecserészni) , akkor vélhetően nem fog senki belénk állni. 

Vannak olyan állomások, akik előnyt élveznek. Ilyenek a mobil, QRP (kis teljesítménnyel dolgozó), kitelepült, esetleg külföldről beterjedő állomások. Lehetőség szerint nekik adjatok helyet, biztosítsatok lehetőséget, hogy kapcsolatba léphessen a csatornán beszélgetőkkel.
Ha valahova beQRXszelsz, vagy brékelsz mondjuk NAGY/P esetén, mindig kérdezd meg, hogy kié a freki. Ha az az állomás megengedi, hogy te rajta kívül az ellenállomásával is lefolytasd az összeköttetést, az marha nagy jófejség. Nem illik vele visszaélni! Ha mégis meghív téged egy következő állomás is, akkor menj el vele egy QSY frekire, ne élj vissza a csatornát már hosszú ideje használó kedvességével, azaz ne túrd ki őt a helyéről.


NE ZAKLASD A KITELEPÜLŐT!

Az utóbbi időben többször előfordult, hogy sokan figyelték a kitelepülők frekvenciáját, és távoli ellenállomásaikat levadászták. Ez egy nagyon nagyfokú illetlenség. Ugyanis a kitlepült állomásnak mindig elsőbbsége van a frekvencián, nem várható el tőle, hogy abban a pár percben-órában, amíg akkumulátora, szabadideje tart minden DX állomást leoszt a környékbeli rádiósoknak. Ha mégis nagyon akarod azt az állomást, akkor legalább várd meg míg a kitelepülő befejezi, elköszön tőle, és az ellenállomás teljes hívójelnéek gyors leadásával, egy QSY freki megjelölésével hívd el. Pld. 109HA018, gyere a 36-ra! Így talán nem szalasztod el, ha szerencséd van meghallja és átjön, de többször nem illik a kitelepülő frekijére visszamenni, és ott keresgélni az áhított DX-et.

Erre való a HARC DX Alert, vagy a FB oldal is. Be lehet írni, hogy “hallottalak 109HA182 Pornóapátiban, gyere a 27.365-re egy extra QSO-ért.” Vagy célzottan meg lehet keresni az állomás kezelőjét, és privát üzenetekkel zaklatni, de a kitelepülőt tessék békén hagyni!!!

A legjobb, ha a hívócsatornán próbálod célzottan meghívni a kívánt állomást, hátha vissza ment oda fülelőbe, vagy települj ke magad is, és akkor saját bőrödön fogod tapasztalni, mennyire kellemetlen dolog, ha közeli állomások hada kisajátítja a meghirdetett frekvenciádat.


PIROS SAPKA

Amikor kialakul egy jóízű esti beszélgetés egy csatornán, kötetlenül, több rádiós részvételével, akkor azt nem érdemes szabályokkal elrontani. Pláne itt a 27 MHz-en. Mégis vannak alapvető etikai normák, amelyekről nem szabad elfeledkezni.

Hogy ne fulladjon totális káoszba, egymással összenyomkodósba a beszélgetés, több fajta megoldás is kínálkozik. Lehet a csatornának egy kezelője aki mintegy showmanként irányítja a beszélgetést, kérdezi a bejelentkezett állomásokat, reagál válaszaikra, és időről-időre megkérdezi, hogy van-e bejelentkező állomás. Őt, a csatornagazdát nevezik a CB-s szlengben piros sapkásnak.

Vagy kör QSO-t hoztok létre. Mindenki felírja sorba a hívójeleket (mondjuk bejelentkezés sorrendje), és az állomások egymás után reagálnak az elhangzottakra, ha nincs közlendőjük, akkor tovább passzolják a kört. Ha valakik célzott kérdést intéznek a nem utánuk következőhöz, addig a kör áll, és ők megbeszélik egymással röviden, majd folytatódik a kör. Ha egy ilyen beszélgetés hosszabb időt igényel, és talán nem érdekel mindenkit, akkor illik ilyenkor a partnerrel frekvenciát váltani, hogy ne tartsuk fent az esti beszélgetés megszokott menetét.

És természetesen van a tök kötetlen forma, ami talán a leggyakoribb, de ha ezt választjuk, akkor ne haragudjunk meg a másikra, ha véletlenül ránk ad. Van egy jópofa megoldás, ha éppen magadhoz ragadod a szót, az első mondatod után engedd el a PTT-t egy pillanatra. Ha valaki beszélni kezdett veled együtt, akkor hallani fogod, hogy mondja. Ha csend van, akkor folytathatod, sikerült, most téged hallgatnak. Bármilyen jóízű is a beszélgetés, bárhogy sziporkáznak a gondolatok, akkor is igyekezzetek periódusváltások között szüneteket tartani, hogy a távoli és/vagy bejelentkező állomásoknak lehetősége legyen legalább egy QRX-et elereszteni. Ha pedig igazán kulturáltak akartok lenni. 5-10 percenként kérdezzétek meg, hogy esetleg van-e bejelentkező állomás. Ilyenkor nem árt felsorolni kik vannak a frekvencián, legalább az azonosító számokat megemlítve gyorsan, majd megkérdezni egy kis csendet hagyva, hogy akar-e valaki még csatlakozni. Ha van ilyen állomás, akkor a társaság minden tagjának illik köszönni. Nem a napszaknak megfelelően, hanem hívójel, esetleg riport váltással. Ilyenkor teljes hívójellel szép köszönteni egymást, egy odavágott “szevasz százhármas” talán nem feltétlenül a legszebb üdvözlés.



“MEGRAGADJUK AZ ALKALMAT”

Azt az operátort, aki bejelentkezik egy körbe, de később, amikor szólítják már nincs is ott, hamar besorolják a nem tisztelettudó rádiósok népes táborába. Mondjuk ki, ölég nagy bunkóság köszönés nélkül lelépni egy ilyen beszélgetős körből, ha már bejelentkeztél. Egy partiról sem mész el csak úgy köszönés nélkül, de még a kocsmában is elköszönnek egymástól azok, akik bírnak még beszélni és hazatántorogni indulnak. Persze adódhat úgy, hogy sürgős dolgod akad, lemerültél, elment a terjedés...stb, de akkor másnap kérj elnézést, hogy nem tudtál elköszönni. Ha elálmosodtál, és épp nem te vagy soron egy QRX-szel jelezd, hogy fontos közlendőd van. Mert egy igazi közösségben igenis mindenki fontos, és az az információ is lényeges, hogy kiszállsz a körből, már ne keressenek ezen a frekvencián.

Joomla templates by a4joomla