You are not allowed to view shoutbox.

Nézzünk egyszerre a csőbe!

Gyakran kérdezik, van-e a HARC-nak hívócsatornája? Egy jóideje létezik egy frekvencia (27.385 MHz USB), ahol ha eleresztesz egy "CQ HARC" hívást, nagy eséllyel kapsz választ.

Régebben sokáig használtuk a 27.470-et klubhívóként, de nem vált be mert, terjedések idején nagyon közel van a DX hívócsatornához. Ugyanez a helyzet a 27.600-zal, ahol gyakran expedíciók dolgoznak. Beterjednek, és hát volt rá eset, hogy (azóta már nem a HA hívójellel rádiózó) az ott beszélgető rádiósok erre magasról tojtak.

Ezért is költöztünk lentebb a középső sávba, na meg azért is, mert egyre kevesebbenrádiózunk 11 méteren, és a K40-et figyeli minden kezdő rádiós, onnan csak kettőt kell arrébb tekerni, hogy ránk találjon a 27.385-ön. Szerencsére ez a freki bevállt és szeretettel hallunk ott minden HA hívójellel rádiózó klubtagot.

Természetesen lehet HARC tagokat hívni a 27.405-ös csatornán és a 27.555-ön is (igen, magyarul is bátran!), de mindkét frekvenciát csak hívásra használjátok, azaz azonnal adjatok meg egy QSY frekvenciát, ahol a QSO-t lefolytathatjátok majd. Soha ne keveredjetek hosszú beszélgetésekbe ezeken a csatornákon, mert ezzel jelentős zavarást okozhattok másoknak. Kérlek akkor se tegyétek ezt, ha úgy tűnik nincs terjedés és senki nem rádiózik ezeken a frekventált frekvenciákon.

Még egy fontos dolog. Versenyeken és NAGY/P futamokon a 27.385 is hívócsatornaként funkcionál, azaz ilyenkor kérünk titeket ne itt beszélgessetek.

Reméljük hamarosan halljuk egymást!

Joomla templates by a4joomla