You are not allowed to view shoutbox.

Mit és hogyan az éterben?

Ezt a néhány sort alapvetően kezdőknek és újrakezdőknek szánom, de könnyen lehet, hogy tapasztaltabbak számára is tartalmaz hasznos információkat.

 

Sokan nem szeretjük a szabályokat, el sem olvassuk őket és a magunk tapasztalatai szerint rádiózunk. Ezzel a legtöbben így vagyunk, pláne itt a freebanden, ahol nem olyan kötöttek a szabályok, mint az amatőr sávokon, de azért van egy-két írott és íratlan szabály, amelyeket érdemes megszívlelnünk.

Elsőként fontos tisztába lennünk azzal, hogy egy kicsit DX-erek vagyunk, hasonlóan a HAM operátorokhoz, de a klasszikus értelemben CB-sek is maradtunk. A HARC tag maximális tisztelettel viseltessen mindenki felé, ne nézzük le a mezei CB rádióst, aki nem törekszik nagytávolságú összeköttetések létrehozására és az amatőröket se kritizáljuk, mert "mindkettő vére ott csörgedezik ereinkben".

Szóval, ha már tisztában vagyunk azzal, hogy mi egy ilyen korcs, mutáns fajhoz tartozunk, akkor bátran lépjünk összeköttetésbe nem hívójeles állomásokkal is, azaz mezei hívóneves CB-sekkel és ne szégyenljük őket a clusterbe belogolni, nem tilos. Többen cikinek tartják, sőt vannak olyanok is, akik ezt helytelenítik, állandó viták tárgya ez, de a HARC 2008 óta határozottan azt az álláspontot képviseli, hogy mi nyitottak vagyunk bárki felé, aki a 11 méteren rádiózik és sok mezei CB rádiósból lett már remek HARCos, szóval közöttük is vigyük hírét a HARC-nak.

Amatőr barátainkkal is érdemes megértetni, hogy szinte semmiben sem különbözünk tőlük, szabálytisztelő, korrektül rádiózó csapat vagyunk, akik sosem "lógunk át" az amatőr sávba (kívéve persze azokat, akik engedéllyel, HAM hívóval rendelkeznek), de szabadok vagyunk és ezt élvezzük is.

Szabdságunkkal viszont nem korlátozunk másokat, nem rontjuk el mások örömét. Olvassátok el bármikor a HARC szabályzatát újra és újra. Ez nem egy minket lekorlátozó rendszabályozás, hanem a közösség érdekeit szolgáló gyűjtemény, amelyet azért vettünk át jórészt a nemzetközi gyakorlatból, hogy a játék öröme megmaradjon és hírnevünk ne csorbuljon.

Az egyik legfontosabb és az amatőr gyakorlattól viszonylag eltérő szabály a hívófrekvencia (27.555) védelme. Valamennyi klub 11 méteren ezt deklarálja tagjai számára és nagyon szigorúan be is tartatja tagságával, hogy itt QSO-t nem hozunk létre, csak elhívunk más frekire állomásokat. A hívófrekin legyetek rövidek és lényegretörőek. Elegendő hívójeleteket elmondani és hogy melyik frekvencián hívtok, más információ (QTH, operátornév, szemeszíne, kimenő teljesítmény, kutyád neve...stb) nem ide tarozik, azt majd a QSY frekin megbeszélhetitek, ha akarjátok. 

Ne a rossz példákat vegyétek irányadónak! Igen, vannak olyanok, akik rövid QSO-kat lefolytatnak a tripla 5-ön, mások órákhosszat ordibálnak, zenét sugároznak részegen. Nem őket kell követni, vagy átvenni a rossz magatartást.

Ha összefutunk a frekvenciákon, még akkor is ha ismerjük egymást, illik hívójellel köszönni és köszönteni az ellenállomást. Ezzel megtiszteled őt, még akkor is, ha mindennap dumáltok és aznap épp huszadjára futtok öszze. Sőt az sem baj, hogyha beszélgetésben úgy 10 percenként, mielőtt vételre kapcsolsz megemlíted ellenpartnereid hívójelét, vagy csak röviden azonosító számát (unit number), végül a sajátodat. Ezzel azoknak adsz információt, akik csak hallgatják a beszélgetést, olyan ez, mint a broadcast rádiókban a szignál, jingle, hogy tudják most ezen a frekin épp ki, kik szólnak. Lehet valaki épp Téged keres, a Te divíziódat akarja elérni, neki ez egy fontos információ, ki fogja várni a QSO végét és meghív majd téged, vagy ellenállomásod.

Ha QSY frekvenciát keresel, mindig kérdezd meg előtte, hogy szabad-e az. Ha nem hallasz senkit ott, az nem jelenti azt, hogy valaki épp nem használja, maximum hosszan beszélő ellenállomását nem hallod. 

Ha "ragchewingolsz", azaz hosszas beszélgetésbe bonyolódsz bárkivel, igyekezz minél messzebbre menni a hívófrekvenciától és a DX sávtól. Tudom, legtöbben szerettek ott maradni a tűz közelében, de saját magunk örömét rontjuk el azzal, ha lehetetlenné tesszük társaink rádiózását azzal, hogy a 27.555 tőszomszédságában csevegve berecsegünk a hívófrekibe, lehetetlenné téve, hogy ő ott meghallja a távoli, gyenge jelű DX állomást. Lehetőleg ne hívjunk be 27550-re, vagy 27560-ra, nekünk se lesz jó, ha egy közeli HARC-os hívása a tripla 5-ön megnehezíti a DX állomás hívójelének megértését. Ha Te hosszan beszélgetsz valahol és azon a frekin beterjed egy DX állomás, váltsatok frekit, menjetek messzebbre, még akkor is, ha a bevett "házi" csatornán vagytok. Nincs olyan, hogy a mi frekink, ezt sose feledjétek el! Sajnos elég sok a szabad hely 11 méteren, lehet bárhol csendes frekvenciát találni.

Ha egyszerre többen próbálunk betörni itthonról egy DX állomás pile-upjába, legyünk előzékenyek egymással, legalább HARC-on belül. Ez tudom különösen nehéz, hiszen már mondjuk napok óta hívod a nagyforgalmú IOTA aktivációt és XY HARC tag is megjelenik és tolja neki ezerrel a vanzírónájnt. Ilyenkor nehéz jó megoldást találni, de mondjuk hagyj ki egy periódust, hogy ne egyszerre hívjatok. Ha HARCos társad is kihagy egyet, akkor felváltva hívhatjátok. Ha neked megvan az adott DXCC, neki nincs, engedd őt előre! Sose hívj azután, amikor ő abbahagyta a hívást, mert nem fogja meghallani, hogy őt hívja-e vissza a DX állomás. Ha nem tudtok megegyezni, inkább hívjatok egyszerre, az talán a legkevésbé rossz megoldás. Ezek nem szabályok, ezek inkább csak etikai dolgok. Ne tapossuk el egymást! Nagyon csúnya dolog egy ilyen frekvencián megszólítani, anyázni klubtársadat, vagy különböző megjegyzésekkel demoralizálni őt. Sőt az is zavaró lehet, ha csak apró, pár szavas instrukciókat adsz, hogy most "Te hívd", vagy "nálam elhalkult". Ezzel nemcsak egymást lehetetlenítitek el, hanem zavarjátok a DX állomás forgalmát is. Kerüljétek ezeket az instrukciókat. Erre való a Zello, a HARC shoutboxa, ott érdemes megbeszélni az ilyen dolgokat. Feleslegesen QRM-et okozni nagyon nem szép dolog!

A 13-as szabály kőkeményen fontos, mégis csak kevesen tartják be. Ne sértegessük egymást, mert nem közösség az ahol szidalmak, durvaságok mennek az éterben, de ez vonatkozik a levelezési listára, fórumra, facebookra is. Ha valakivel problémád adódik, írj neki emailt, menj el vele sörözni, de ne terheld a társaságot és a közösséget azzal, hogy ki miért hülye.

Ne használj trágár szavakat! Ezzel magadról állítasz ki rossz bizonyítványt és lejáratod a klub jó hírnevét is. Természetesen nem fognak éterellenőrök bé-, meg ká-, meg ef-betűs szavakat számolni és akinek kijön a 100, azt letiltják, de nem jó érzés olyannal beszélgetni, de még hallgatni sem, aki csak így tud megnyilatkozni. Lehet olyan, akit ez kifejezetten sért, hallgathatja ellenpartnered gyermeke is az adásod, légy tekintettel erre!

Ne politizálj! Emelkedj a pártok gyűlöletkeltő propagandája fölé, amikor rádiózol. Lehet épp megsérted HARCos társad meggyőződését egy viccel, vagy beszólással. Nem véletlenül nem tartozik az éterbe a politika, de még a közélet ingoványos talaja sem. Nem szeretnénk, ha a jövőben jobbikos, mszp-s, fideszes...stb klikkek alakulnának a HARC-on belül, pláne így választások előtt. Ne akarj senkit meggyőzni arról, hogy inkább erre szavazzon, ne arra. Az éter nem erről szól, még itt a freebanden sem. Ne uszíts vallási, etnikai csoportok ellen, az ilyen megnyilvánulásokat még vicc terén is hanyagold. Annyi értelmes dologról lehet beszélgetni, a politika ezen a színtéren csak mérgez. Ha társad erről kezd beszélni, figyelmeztesd, hogy ez nem ide tartozik.

Ha van kedvetek olvasgatni még erről a témáról, ajánlom figyelmetekbe az amatőröknek készült Éteretika könyvet, amely letölthető a netről. Büszkén mondhatjuk, hogy egy HARCos társunk 109HA128 írta néhány fejezetét és a freeband semmit sem veszít szabadságából, ha betartjuk a benne foglaltakat, csak kicsit kulturáltabb, szerethetőbb lesz. Ne feledjétek, ha mi jópéldát mutatunk, az is ragadós lehet!

Végezetül kérlek Titeket, hogy ne lekorlátozásnak, agyonszabályozásnak fogjátok fel ezt a cikket. Tényleg vannak alapvető, szigorúan betartandó szabályok, amelyek mindenkire egyaránt érvényesek és a szabályokon túli magatartások is, amelyek elsajátítása erény és ettől több leszel, ráadásul a közösség épülésére szolgál.

Köszönöm, hogy végigolvastad!

 

 

Joomla templates by a4joomla