You are not allowed to view shoutbox.

Cluster Androidra

clusterapp02

Akik közületek rádióamatőrök és android telefonnal rendelkeznek, már bizonyára ismerik az NKCCluster ingyenes alkalmazást, sőt ott is ketyeg az okostelefonon. Érdemes frissíteni, újratelepíteni az app-ot, mert nemrég belekerült a 11 méteres változat is, ami gombnyomásra kapcsolható.

Az ingyenes program letöltése és telepítése után bátran kitölthetitek a telepítő varázslóban a 11 méteres hívójeleteket és QTH-tok adatait, így Ti is tudtok majd spotokat küldeni a rendszerbe. Hogy valóban tudja ontani a freeband logokat is az alkalmazás, ahhoz néhány beállítás még szükséges.

clusterapp01

A Settings menüben legalul található a 11 meter mode, ennek ki be kapcsolásával válthatunk az amatőr és a freeband cluster között. Ha ezt bepipáltuk, már csak a node-ot, azaz azt a kiszolgálót kell megtalálnunk, amelyről az információk érkeznek számunkra. A beállítások menüben a Node list-re kattintva 5 ismert szolgáltató közül választhatunk. Előzetes tesztelésem igen rövidke volt, de a két francia, két spanyol és egy holland szolgáltató közül nem igazán tudtam eldönteni, melyről érkeznek a legbőségesebb adatok, melyik népszerűbb a spotterek körében. E cikk írásakor 14CRX000 tűnt a legvaskosabbnak, de ez pillanatnyi állapotot is jelölhet. Itt egyszerűen kiválasztjuk az egyik node-ot, visszalépünk a főmenübe, megvárjuk míg csatlakozik és máris láthatjuk milyen összeköttetések születnek éppen kedvenc sávunkban a világ számos részén.

Nem meglepő, de a cluster.dk spot-tengere itt sem jelenik meg sajnos. A dánok valahogy nagyon elzárják információikat és újabb regisztrált tagokat nem is engednek be


Az NKCClusterben ha bármelyik spotra rákattintotok, külön ablakban mutat még bővebb információkat a bejegyzett QSO-ról, még az összeköttetés távolságát is kiszámolja nekünk. A legjobb azonban az, hogy egy kattintásra leszedi az adott állomás QRZ11.com-on szereplő adatait, tehát ha szükségetek van QSL címre, a manager elérhetőségére, vagy egyéb információkra, akkor gyorsan elérhetitek. mostanában. Érzésem szerint ez előbb utóbb a dán cluster halálát is okozza majd, ezért is érdemes odafigyelni az ilyen és ehhez hasonló remek szolgáltatásokra.

Joomla templates by a4joomla