You are not allowed to view shoutbox.

Nem csúcs, de korrekt

Ódákat nem lehet zengni, de kellemes csalódás a Sirio Boomerang 27A antenna.

Kétkedve, ám annál több reménnyel álltam a tényhez, miszerint kell egy kitelepülő antenna. A szempontok egyszerűek voltak: Gyorsan telepíthető, kis helyigényű - jól szállítható, masszív antenna. Talán ettől több elvárással aligha rendelkezik bárki is kivéve, ha az extrém körülményeket idézünk elő, melyben a Sirio Boomerang 27A akár partner is lehet.

Nos történt egyszer, hogy a gondolat nem hagyott nyugodni, miszerint kell egy kitelepülő pálca. A fent említett követelményeknek csak a Sirio Boomerang 27A illetve a Boomerang 27W széria  felelt meg maradéktalanul - már ami a telepíthetőséget és masszivitást illeti. A DND-nél katható eszközre sem kellett két napnál többet várni, míg a futár be nem csengetett. Gyermeki áhitattal csomagoltam ki az újdonsült szerzeményt, mely már akkor döbbenetes pozitív csalódást okozott. A tekercsnek helyt adó ilesztő rész masszív alumíniumból öntött, kemény darab. A vigyor csak szélesebbé vált ennek láttán. Baj itt már nem lehet - gondoltam - és folytattam a csomagolást. És valóban nem volt... Elfogadható minőségű alkatrészek fogadtak a csomagban, melyet azonnal össze is raktam.

A mellékelt dokumentációt és ábrákat követve nagyon hamar sikerült felállítani az antennát, különösebb probléma nélkül. Azonban itt fontos megjegyezni, hogy 10-es és 13-as kulcs legyen nálunk minden esetben, hisz ezek nélkül süketek maradunk - ami az összeszerelés sikerét illeti. Tehát, az ábrán lévő paramétereket követve felállítottam a szerkezetet az erkélyre, ahol egy szabad tápvonal várta, hogy szolgálatba álljon. Sietve a rádióhoz az első próbára SWR 1:1!!! Nocsak! Ezt nem hiszem el! Így gyorsan összehasonlító tesztet kellett eszközölni: GPE kontra Boomerang. A döbbenet kettes csapója itt jött, mert a negyedhullámú antenna a jel/zaj viszonyának köszönhetően kevésbé zajosan, ám a vártnál szebben vételezte a távoli állomásokat. Bár a GPE jobb értékeket produkált, a pár decibeles különbséget aligha lehet felróni a közel 5m-rel alacsonyabban található negyedhullámú antenna számlájára.

Szerencsére volt ellenállomás a próba idejére így 26SD101 Steve, mint mobil állomás (talán a legnagyobb kihívás egy ilyen antennának) referált az összehasonlítást célzó kérdéseimre. Az 5/8-as riportot a GPE-ről, 5/5-re módosította, miután a Boomerangra váltottam. Nem is rossz! Tekintve, hogy adásteljesítményem csupán 10W maximum volt, a teszt  alkalmával. Vételben szerényebb a kis boomerang, de ez is csak installáció kérdése. Magasság, földelés, pozíció, mind - mind sokat számít a csupán egy radiállal rendelkező szerkezetnek.

Aki amatőr szolgálatban tevékenykedik, annak pedig jó hírül szolgál az az opció, mely a sugárzó hosszának csökkentésével és a radiál (egyébként 45° ra tervezett) dőlésének módosításávalel érhető 10m-es amatőrsáv maradéktalan használata.

 

Joomla templates by a4joomla