You are not allowed to view shoutbox.

Négy elemes Yagi

 Néhány napja egy ismerősöm hívta fel figyelmemet egy akcióra, melynek keretében számomra elérhető közelségbe került egy antenna, amiről már régóta álmodoztam. 

 Ez az antenna a Sirio SY 27-4. Egy négyelemes yagi antenna cb sávra. Balázs barátom (109HA001) segített az antenna beszerzésében, valamint segített az antenna telepítésében, hangolásában.  A telepítésben még Varga Ferenc (HA1DVF) barátom segített. Az antennát a gyártó általi instrukciók alapján pofon egyszerű volt össze szerelni.

Minden elemenként, külön-külön be volt csomagolva, ami átláthatóbbá tette az összeszerelést. Feltettük az antennát és nekiálltunk a hangolásnak. A gammaillesztésnek köszönhetően könnyen és gyorsan sikerült a kívánt frekvencia tartományra hangolni az antennát. Ezek után az antennát 109HA566 Petyával teszteltük, az ő QTH -ja Zalaegerszeg, ami tőlem légvonalba kb. 30 km. Az eredmény a polaritás illesztetlenség miatt, kiábrándító volt.

Az előtte használt, Sirio Tornado, jobb hatásfokkal működött köztünk anno. Balázs javaslatára függőlegesbe állítottuk az antennát, és az eredmény magáért beszélt. Alacsony teljesítményen, ami a készülék szerint 5 Watt, de valós kimenő teljesítmény 1,5 Watt, Petyánál S9-t csinált. A vétel is ugrásszerűen javult, S9 lett, ami horizontálisan csak S1 volt. A távoli, spanyol és francia adások viszont horizontális polarizációban jöttek jobban, S8-S9-es értékkel.

Viszont így az antenna nem maradhatott, mivel a reflektor elérte az épület szigetelését.  Összefoglalva az egészet, most ott tartok, hogy átmenetileg levettem a yagit és feltettem a helyére a kőrsugárzót, és várom, hogy megérkezzen a forgatóm és egy 3m hosszú üvegszálas cső, amelyek elengedhetetlenek ehhez a yagihoz. Mindenkinek, aki ilyen antennát szeretne, azt javaslom, hogy vegye figyelembe az antenna vízszintes polarizációját, az ebből adódó tulajdonságait, a helyet amit ez az antenna igényel és azután döntsön a vásárlásról.

Joomla templates by a4joomla