You are not allowed to view shoutbox.

Hová logoljak?

Gyűlnek az összeköttetések, szaporodnak az új DXCC körzetek, néha jó lenne tudni hogy beszéltünk-e már ezzel az ürgével vagy sem, mindenkiben fel merült már a kérdés, hogy hol és miként naplózhatjuk összeköttetéseinket.

Természetesen a papír, füzet jó megoldás, de nincs mindig velünk. Az ilyen-olyan cetliket elfújja a szél és gyakran elfelejtünk lényeges dolgokat lejegyezni. Nyomtatott logbook nincs 11 méterre, az amatőr pedig elég más szisztéma. Persze csinálhatsz magadnak is sajátot, de az is oda lesz, ha elveszted őket, ha eláznak, vagy elégnek, szóval biztonságosabb online logolni az interneten.

Sajnos egyelőre még csak álom az, hogy egy remek logger prograot telepítesz a gépedre és akár offline módban, egy kitelepülésen logolsz a laptopon, majd hazatérve a szélessávhoz, feltöltöd a kitelepülés adatbázis file-ját és kész. Ilyen kényelmet ma még csak az amatőrök tudhatnak magukénak.

Mi marad nekünk? Nézzük meg a főbb 11 méteres online clustereket és loggereket, azok előnyeit és hátrányait.


HARC CLUSTER

A mienk! Szerintem a legjobb is egyben, annak ellenére, hogy évek óta "fejlesztjük" tovább és nagyon sok extrával, új funkciókkal akarjuk felvértezni. Reméljük nemsokára sikerülnek a tervek és mindenki nagyon meglepődik majd. Rendszerünk már a kezdetekkor is logger volt, nemcsak cluster, valahogy mégis ezt a nevet kapta. Mi a különbség? A clusteren mindig csak az aktuális állapotot látod, míg a loggeren tudsz keresni adott hívójelre, korábbi QSO-id adatlapjait is előhívhatod. A mi rendszerünkben azonban még javíthatsz is elgépeléseiden a későbbiek során és amiben egyedülálló a mi clusterünk, hogy egyesével igaz, de legalább tudsz feltölteni korábbi logokat.

 

Remek és átlátható rendszerünk van, már nagyon soan használják közülünk napi szinten, érdemes lekérni a teljes listát és abból láthatjátok, hogy indulása óta alig volt olyan nap, amelyen nem született bejegyzés a rendszerbe.

Aki eddig nem használta volna közületek, csak bíztatni tudlak titeket, vágjatok bele és naplózzátok összeköttetéseiteket a HARC Clusteren. Rendszerünknek egy hátránya van és ezt nem is tudjuk kiküszöbölni, hasonlóan más 11 méteres klubok online log szisztémáihoz, a miénk is csak a tagok számára elérhető és a spotterek bizony csak HARC tagok lehetnek.

 

CLUSTER.DK
Ez az oldal is szép, meg átlátható és klubfüggetlen, azaz mindenki használhatja ingyen a clustert, amely magasan a legnépszerűbb az egész világon. Sajnos fizetős a logger része, azaz csak akkor látod valamennyi logod, ha évente befiszetsz nekik pár eurót. Tudomásom szerint közülünk még senki sem lett lounge member, így arról csak sejtéseink vannak, mi várja a dx-ereket a befizetés után. Nem sok extra. Láthatod igaz a saját logjaidat a kezdetektől máig, de papír alapú logot utólag bevinni, visszadátumozni nem tudsz és az üzemeltető nem is kívánja szolgáltatását feljavítani a jövőben, hiszen annyira nincs konkurenciája.

 

DX27.NET
Ha valaha lesz a dánoknak konkurenciája, az gyanús, hogy ezen az oldalon jelenik meg. Ez a logger 2009 nyarán indult el és meglepően sokan használják. Szintén klubfüggetlen, teljesen ingyenes, egy rövidke regisztrációval elérhető. Keresni remekül lehet benne, például a képen láthatjátok, hogy kilistáztam azokat a rekordokat, amelyekben szerepel a "109HA" töredékkifejezés. Viszont csúnya és egyelőre csak kevesen használják, pedig már most többet kínál, mint a cluster.dk. valamennyi összeköttetést megnézhetsz rajta, ha van kedved huszasával végiglapozgatni.

Joomla templates by a4joomla