You are not allowed to view shoutbox.

Cluster.dk - Hogyan lehet bekerülni a rendszerbe?

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

 

Az igazi DX-er legnagyobb segítsége lehet a cluster, ha el akar csípni egy új divíziót, vagy csak egy nagyobb DX-et szeretne. Az interneten található 11 méteres clusterek közül jelenleg a cluster.dk a legismertebb és leglátogatottabb. A legszebb DX-spotokat itt helyezik el a világ freebanderei, jó terjedésben szinte másodpercenként megjelennek az összeköttetések, hogy éppen merre jár a terjedés.

 

Ha látod, hogy egy szlovák, vagy osztrák logolt egy brazilt, könnyen lehet, hogy neked is esélyed van elcsípni. Ilyenkor érdemes a clusterben, az adott spotnál látható frekvenciára hangolni és ott hallgatózni a zsúfolt tripla 5 helyett, ha hallod a távoli állomást, várj amíg nem fejez be egy QSO-t és nem mondja azt hogy QRZ, vagy nem hív egy újabb általánost (CQ 11). 

A cluster.dk nem logger, azaz az összeköttetések lajstroma ahogy frissül, úgy tűnnek el a régi összeköttetések a képernyőről. Ha befizetsz évi pár eurót és „lounge member” leszel, akkor visszamenőleg is látsz majd mindent, meg lekérdezheted korábbi logjaidat, de ezt már nem ingyen.

A lényeg azonban az, hogy lásd mi zajlik most az éterben. Ehhez elég egy ingyenes regisztráció, amely sajnos nem egyszerű, mert a sok-sok visszaélés miatt megnehezítették a kérelmezési eljárást.

Darrennel folytattam 2010 áprilisában egy levelezést, amelyben a cluster.dk adminisztrátora megindokolta miért van erre szükség. Előfordult ugyanis korábban, hogy volt aki több profilt is kialakított magának a rendszerben, olyan is volt, hogy valaki nem a hozzá tartozó hívójellel regisztrált, vagy nem létező hívójelet jegyeztetett be.

Nagyon fontos, hogy a regisztráció során valós e-mail címet adjatok meg és megértsétek a rendszer szabályait. Soren ugyanis e-mailben fel fog tenni nektek három kérdést a regisztráció elfogadása előtt. Ha erre a három kérdésre helyesen válaszoltok, engedélyezi a tagságotokat, ha nem válaszoltok, vagy rossz válaszokat adtok, akkor mindez nem történik meg.

Ha ezek után sem sikerülne a regiszráció valakinek, akkor ezen a címen kaphat segítséget: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

A nehézségek ellenére mindenkit bíztatunk arra, hogy regisztráljanak a rendszerben, mert nagyon izgalmassá teszi a hullámvadászatot, ha a neten látjuk, hogy milyen izgalmakat okoz a terjedés a világon.

Joomla templates by a4joomla