You are not allowed to view shoutbox.

ECO HB9 - igazi kiránduló antenna

 109HA058 hívta fel a figyelmemet egy remek olasz konstrukcióra, az ECO Antenne rövidített elemekből álló négysávos mini HB9 antennájára, amelynek van olyan változata, amely 11 méterre is remekül lehangolható. Nem tétováztam, beszereztem az antennát a magyar disztribútortól, aki egy hónap múlva személyesen nyomta a kezembe az antennát, amelyet az átvétel városában, Fóton össze is raktam és fel is állítottam egy QRP tesztre. A Fóti-Somlyó csúcsa alatt , a természetvédelmi terület közvetlen határán láttam neki az első összeszerelésnek

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 

 

Nem tétováztam, beszereztem az antennát a magyar disztribútortól, aki egy hónap múlva személyesen nyomta a kezembe az antennát, amelyet az átvétel városában, Fóton össze is raktam és fel is állítottam egy QRP tesztre. A Fóti-Somlyó csúcsa alatt , a természetvédelmi terület közvetlen határán láttam neki az első összeszerelésnek

{youtube}N9iN6H4DTV8{/youtube}

 

Egy 40 méteren antennának is használt könnyű teleszkópos árboc segítségével emeltem 6 méter magasra új antennámat, amely elsőként vertikális polarizációban teszteltem ezen a rádiós szempontból nem túl jó, de azért mégis magaslati helyen, újgazdagék negyedének szélén. Az összeszerelés gyorsan ment, szerencsére jól sejtettem, hogy 10-11-es kulcsot tegyek a zsebembe. Nem vagyok valami ügyes összeszerelő. De nem telt bele 10-15 perc és a HB9 árbócraszerelésrekészen feküdt a fűben.Leghosszabb eleme kb 3 méteres, a boom 87 centi hosszú mindössze és 1,5 kg.

Mivel a 1,5-es drót remekül rögzítette a könnyű árbocot egy sorompó tövéhez, feszítéssel nem kellett vacakolnom. Szélcsendes időben alul jól megfogta, alig lengett ki (egy elemet azért benn hagytam). Az első mérések után gyorsan le is engedtem, mert 27 és 7MHz helyett, 25-ön és 6,8-on rezgett remekül. Mivel tunert nem akartam használni, gyorsan leengedtem az antennát és egy okoska bontocska (centit nem adnak hozzá) segítségével rövidebbre állítottam mind a négy hangolópálcát.

Így függőlegesen fémrúdra felrakva azt tudtuk megállapítani, hogy a fém teljesen eltolta az antenna irányait és volt hogy oldalról erősebben vettem és eredményesebben sugároztam. Az SWR-t 1.5-1.7 környékére tudtam letornászni, így lehetett vagy 1-2 kimenő wattom egy nyereségesnek bizonyult antennán.

Nyereségességét éppen 109HA013-mal lefolytatott QSO-m bizonyította, aki állomásomtól DNY-ra gyenge, de stabil 5-ös szignálokat produkáló állomásával 1 Wattomra jó riportokat adott, miközben a mágnestalpasról egyikünk sem hallotta a másik állomást!

Egy biztos, ezt az antennát meg kell tanulni és ha már egy pillanat alatt át tudjuk hangolni, akkor már sínen vagyunk vele.


{youtube}HI4ySxP72pk{/youtube}
 

 

A hazatérő újgazdagék meg még a kocsiból is kiszálltak érdeklődni, hogy mit csinálok, de miután rájöttek, hogy nem földmérő vagyok, nagyon megnyugodtak.


Zuglóban tegnap este horizontálisan is debütált az antenna, de mivel terjedés nem volt, csak azt tudtuk megállapítani ellenpartnereimmel, hogy érződik, hogy a vízszintes polarizáltság miatt torzan veszem az FM állomások jeleit, meg azt hogy az olasz nyelvű instrukciókban megadott 9 cm valóban remekül működik a hangolás során, és hogy az is igaz, hogy az antennát nem igazán zavarja, ha alacsonyan van. Az eresztől 2 cm-re is csodásan működött, nem mászott el az SWR.

Kipróbáltam, hogy a 10 méteres elem két végén található pálcákat 11-re hangolom, míg a 40 méterre valókat pedig 7MHz-re. Remek kétsávos antennát kaptam és iszonyú jó riportokat európai állomásoktól. Rájöttem arra is, hogy nálam 40 méteren dipól+direktor szinten működik az antenna, míg 11-en dipól+reflektorként kell megfelelő irányba állítanom. Az előre-hátra viszonya persze elég komoly, lengyel és orosz állomások is klasz riportokat adtak DNY-ra állás során,  igaz a német is 5/9-cel jutalmazott.

Állítólag az ECO 80 méteres pálcáit is be lehet szerelni ebbe az antennába és ott is dolgozik a HB9 úgy, de ezt csak hallomásból tudom.

Vízszintesen felszerelve az antennát meglepődtem azon, hogy mennyivel kevesebb a zajom, mint az 5/8-os vertikálon. Majd meglepődöttségeből felocsúdva csináltam egy halom remek DX-et!

{youtube}7l5iifPJlMs{/youtube} 

Joomla templates by a4joomla