KEZDŐKNEK: Mi kell egy új CB rádióállomás elindításához?

Kategória: Hírek
Megjelent: 2022. február 22. kedd, 16:14
Írta: Super User
Találatok: 10196

Szerencsére még mindig akadnak olyanok, akik érdeklődnek ez iránt a régi, de nagyon izgalmas hobbi iránt, bejelentkeznek a Hotel Alfába is, szeretnének kitelepülni, nemzetközi összeköttetéseket létesíteni. Az indulás mindig nehéz, a buktatókra is felhívjuk figyelmeteket ebben a cikkben, de elsősorban segítséget szeretnénk nyújtani a kezdéshez.

1. JÓ QTH
Lehet meglepő, de korántsem a rádió az első a sorban. Meg kell vizsgálnod, hogy stabil állomásod helyszíne (QTH) alkalmas-e arra, hogy 11 méteren adj és vegyél. Ha nincs lehetőséged kirakni tetőantennát (ezen a sávon 3 / 5-7m hosszú, függőleges aluminiumból készült 2-3 kg-os antennákról van szó) egy legalább 6-10m-es árbóc tetejére, magasan a környező tereptárgyak fölé emelve, akkor már komprumisszumokra kényszerülsz, sőt az is lehet, hogy stabil állomásod más okból nem lesz alkalmas arra, hogy távoli állomásokkal beszélgess, ha a DX az elsődleges célod.

Az egyik ilyen nagy akadály a zajos, elektroszmogos környezet lehet. A szomszédban működő zajforrások teljesen el tudják lehetetleníteni a DX-er rádiósok életét, maximum a közeli vagy az ionoszféráról nagy térerővel visszaverődő állomásokat fogod hallani, attól függően, hogy mit enged neked a zajszinted. Persze lehet ez ellen tenni a zajforrás megkeresésével, és kiiktatásával, de ez profiknak is nehéz feladat. Ha van valakidnek CB rádiója, vagy egy 27 MHz-et is tudó SSB-s világvevője, egy RTL SDR dongle akár, érdemes vásárlás előtt megvizsgálni, mekkora a zajszint. Ha nagyon rossz a helyzet (pld. városi környezet, emeletes házak…stb.) akkor ki kell jutni a tetőre, és törekedni arra, hogy az antenna minél jobban kint legyen a zajból.

A másik gond, ha nagyon völgyben laksz. Magas hegyek, házak vesznek körül, nem látszik a horizont még a háztetőről sem. Az ilyen körülményekkel megáldott DX-erek vagy nagyon sokba kerülő, 20-30 méter magas antennatornyokat létesítenek, vagy elköltöznek, vagy csak kitelepülésből forgalmaznak.

 

Egy "átlagos" QTH belülről

Fontos megjegyezni, hogy az ionoszférikus terjedés igazán jól csak azokban az években működik nagyon jól 11 méteren, amikor a napfolt maximum környékén járunk. Azaz a nagy varázslat 4-6 évig tart, utána maximum nyáron lehet számottevő külföldi állomással számolni. Szóval, aki azt hallotta, hogy a magyar CBDX-erek az amcsi kamionosokkal csevegnek, azokat ki kell ábrándítsuk. Persze van ilyen, de csak bizonyos évek, bizonyos évszakaiban és napszakaiban fordul elő, és akkor sem mindig, de épp ezért is különösen nagy kincs számunkra a nagyon nagy távolságú összeköttetés. Ilyenkor a Föld túlsó oldalával is lehet beszélni. A napfolt minimum környékén meg hosszú csenndes napok szomorítanak minket nyáron is, és élmény ha van végre egy-egy olasz, vagy francia állomás. Ionoszférikus terjedés jellemzően a nappali időszakban szokott jelentkezni.

2. ANTENNA
Lehet saját építésű antennákkal is próbálkozni, rengeteg leírás van a neten, itt a Hotel Alfán is sokan közzéteszik koaxból, drótokból épített konstrukcióikat. Ha vannak megfelelő szerszámaid, és ügyes vagy, akkor 5-6 ezer forintból van viszonylag jól működő antennád.

Ám ha azt akarod, hogy ez sokáig, az időjárási viszonyoktól viszonylag függetlenül mindig jó értékekkel működjön, akkor mindenképpen érdemes egy gyári, aluminium antenna beszerzésén elgondolkodni. Egy negyedhullámú Sirio Boomerang már 20 000 forint alatt beszerezhető, az olcsóbb félhullámú antennák ára 30 alatt van, a profibb vertikálok 40 körül kezdődnek. Érdemes drágábbat venni, mert sajnos az olcsóbbak nem mindig bírják a szelet, havat, kövér madarakat.

Öreg antennákat leszedni a szomszéd falu TSZ épületének tetejéről lehet, de ezek sikeres felújítása megintcsak komoly szakértelmet igényel. Ha van benne profi segítséged, lehet belevágni, de a vállalkozás még így sem biztos, hogy sikerre visz.

Antennaszerelés falra

3. RÁDIÓ
Magyarországon a CB sávokban leginkább az oldalsávos üzemmód, az ún. SSB (single side band) terjedt el. Elsőként arra figyelj, hogy olyan rádiót vásárolj, amely ezt az üzemmódot tudja. Ha csak FM/AM üzemmódokban működik, akkor lényegileg alig fogsz állomásokkal találkozni, mert ezeket az üzemmódokat sajnos nem nagyon használják a megmaradt rádiósok, és a Hotel Alfában is a forgalmazás szinte 100%-a USB üzemmódban történik. A régi President rádiók (Grant, Jackson), vagy az olcsón beszerezhető Superstar, Stalker IX már jó lesz valamire, ha jó állapotban van, nemrég szervizelték, kiszáradt kondenzátorok cserélve lettek, és nincs túlhajtva, leégetve a végfoka. Ezekhez már csak használtan juthatsz hozzá. Jellemzően 25-55 ezer forint közötti áron. Ha korrekt az eladó, akkor remélhetőleg jól működő adóvevőd lesz, ha nem akkor járhatsz vele szerelőhöz, aki vagy rendesen megcsinálja, vagy neki sem sikerül. Sajnos az új SSB-s CB rádiók (Albrecht, Grant II) drágák, és működésükkel kapcsolatban is több negatív tapasztalatot hallottunk. Jellemzően 100 000 forint körül, vagy felette van az áruk, és akadnak köztük egysávos tipusok is, amire érdemes odafigyelni, azaz csak a közép 40 csatornán ad vesz, miközben ha téged a nemzetközi DX érdekel az bizony a felső sávban zajlik. A csatornás CB Rádiók jelentős része nem tud az ún. nullás/alfa frekikre menni, mert nem folyamatos hangolásúak. Persze egy ügyes szerelő, okos megoldásokkal bele tudja tenni a -5kHz, + 10kHz funkciókat.

Azonban 100 000 forint körüli áron már ki lehet fogni folyamatos hangolású, akár 100 watt teljesítményre is képes, öreg amatőr rádiókat, amelyek nyithatóak, vagy már ki vannak nyitva 27 MHz-es üzemre, azaz adni is tudsz velük a 11 méteren nem csak venni. A Yaesu 757GX, vagy egy Kenwood TS 50 ha jó állapotban van, sok örömet adhat kezdő rádiós gazdájának.

Ha azonban nincs anyagi lehetőséged a használt, rövidhullámú rádióamatőr készülékek használt piacán válogatni, akkor van egy minőségi, kínai megoldás, az AnyTone AT-6666, vagy ahogy sokan nevezik a Quad6-os. Ez egy olyan 60W-ra képes SSB-s készülék, ami már nemcsak CB rádió (benne van a 10 méteres amatőr sáv is), de még nem is teljesen amatőr rádió. Egy biztos! Sok HARC tag már nagy megelégedéssel használja ezt a típust, megbízhatóan működnek kitelepülő rádióként is, stabilban is. Jó fülük van, és a teljesítményük elegendő ahhoz, hogy meg is halljanak vele akár a távoli állomások is. A Quad6-os árnyoldala, hogy nehezen javítható. Bár nem szoktak elromlani, ha nálad mégis megtörténik, lehet nem találsz rá szakembert, aki meggyógyítja. Az áruk hazai forgalmazónál a legolcsóbb (cbradio.hu), e sorok írásakor 70 ezer forint körnnyékén csomagküldési díjjal együtt bármikor megvásárolhatod.

Nemrég feltűntek a piacon a micro SDR adóvevő rádiók. Ezek közül a legolcsóbbak jellemzően 40 ezer forint környékén kaphatóak. Nagyon kis teljesítménnyel dolgoznak, de egy megfelelő végfokkal kiegészítve akár ütőképes állomást is lehet segítségükkel kialakítani, és kitelepülésre nagyon jók, mert kicsik és könnyűek. Ha ilyen beszerzése mellett döntesz, figyeljetek arra, hogy a készülék ad-e 27 MHz-en, vagy nyitható-e a sávra.

 

Az AnyTone AT-6666 rádió

 

4. TÁPEGYSÉG:
Tisztában kell lenned azzal, hogy mi a rádiód áramfelvételi igénye. Ha csak kisteljesítményű adóvevőd van, lehet egy 10A-es táp is elegendő lesz. Ha azonban szeretnél 60-100 wattal is forgalmazni, akkor 20-30A-re lesz szükséged. Sokan megpróbálkoznak az Ázsia Centerben kapható ledvilágításhoz gyártott kapcsolóüzemű tápegységekkel (6 ezer forint) és még jókat is lehet hallani egyes tipusokról, de én azt javaslom, ha nem akarsz felesleges meglepetéseket, és szeretnél egy érintésvédelmi szempontból is biztonságosan bedobozolt tápot venni, akkor szánj rá többet. A QJE PS-30SWI kapcsolóüzemű tápegység egy jó ár/érték arányú típus, hazai forgalmazónál, garanciával 30 ezer alatt van az ára.

 

Egy modernebb CB rádió, és alatta a jó öreg President Grant 

5. VÉGFOKOK:
Bár kezdők számára csábító lehet, hogy egy 60-100W-os végfokkal rendelkező amatőr rádió helyett, egy kisebb végfokkal rendelkező CB rádiiót és hozzá egy végfokot szerezzenek be maguknak, mert így kevesebb pénzből biztosíthatják maguknak a nagyobb teljesítményt, de semmiképpen sem ajánljuk számukra ezt a megoldást. Egy végfok beüzemelése szakértelmet kíván, és a siker nagyon sok tényezőtől függ. Nem elegendő az, hogy a bemenetti teljesítmény megfelelő, hiába jól modulált a mikrofon, de egy nem megfelelő antennával komoly zavarokat okozhat, aki ezzel kísérletezik. Sokan nem is tudják, hogy a börzén, vagy internetes oldalakon megvásárolt végfokokba maximum milyen teljesítménnyel mehetnek bele, arról nem is beszélve, hogy egy átllagos CB rádió teljesítménye nem szabályozható, a mikrofion erősítés csökketése (mic gain) pedig nem a legjobb megoldás. A hazai összeköttetések zöméhez elegendő a rádiód kimenő teljesítménye, hacsak nem nagyon QRP riget választottál (20W alatt). Remek belföldi terjedés alkalmával pedig kifejezetten udvariatlan dolog a végfok használata, tekintettel a frekvenciák közti áthallásra. Egy nem megfelelően megválasztott kimenőteljesítmény sok közeli, vagy akár távoli rádióállomást is zavarhat. Egy nem megfelelő műszakiállapotú végerősítő pedig felharmónikus frekvencián akár a légiforgalmat is zavarhatja! Szóval inkább válaszd a drágább és biztosabb utat, azaz olyan rádiót szerezz be, amelynek beépített, végfoka számodra elegendő teljesítményt tud leadni.
így néz ki egy végfok

6. 50 OHMOS TÁPVONALAK:
Jó minőségű koaxot vegyél. Itt rövidhullámon nem feltétlenül kell alacsony csillapítású koaxra vadásznod, horror árakon (pld H-1000), mert a kábelek veszteségei inkább a VHF/UHF/SHF tartományokban érdekesek. Itt egy minőségi RG58 is megteszi, de ha van keret egy Belden, vagy Draka márkájú H-155-re, akkor bátran válaszd azt. Ügyelj a minőségi csatlakozókra. Ha nem forrasztasz jól, inkább kérd meg egy barátodat, hogy a megfelelő csatlalkozókat rendesen forrassza fel a kábeledre. Soha ne tegyél szigetelő szalagot a kábel és a csatlakozó találkozásához.Inkább zsugorcsövet hasznljatok!

T2LT antenna drótból, koaxból házilag

 

7. KITELEPÜLÉS:
Egy igazi rádiós akkor is tart mindig egy feltöltött akkumulátort odahaza, ha nem települ ki gyakran. Bármikor lehet áramszünet. Legtöbben a gondozásmentes (köznyelvben zselésnek csúfolt) motoros akkuk a legnépszerűbbek, de a kocsidból kiszedett, autódat már nem indító ólomsavas akku is lehet még rádiózásra alkalmas. Általában a rádiók 13.8V-ot kérnek, szóval egy 12V-os akku biztonsággal használható. 7-17Ah közötti akkuk viszonylag könnyen szállíthatóak (erőnléttől függően) akár gyalográdiós üzemben. Ha takarékoskodsz a kimenő teljesítménnyel az előbbi (1-2kg-os akku) 2-3 órát bír újonnan, a nehezebb (5-10kg) akár 5-7 órát is üzemeltetheti az állomásodat is, de ez sok tényezőtől függ. Milyen a hőmérséklet, az akku élettartama, hogy sikerült feltölteni, mennyit beszélsz…stb.

Kitelepülős antennákból is van sokféle. Ezeket rendszerint üvegszálas spiccbotok segítségével emeljük a magasba. A félhullámú T2LT, vagy a Kopasz Gain Master (KlónMaszter) is könnyen és olcsón elkészíthető, de az ügyesebbek drótból készült J-pole antennákkal is próbálkozhatnak.

 

109HA294 Ricsi a Zengő csúcsa felé tart, hátán az állomással

 

ÖSSZEGEZVE:

Sok pénz kell az induláshoz. Amit le sem írtam ebben a cikkben, hogy egy alumínium árbóc, de egy horganyzott, vagy sima vascső is marha drága, de ha van a kertben hátul egy megfelelően vastag 6 méteres darab, lehet már csak le kell festeni, és első árbócnak jó lesz. Kikötések, villámvédelem sem olcsó, ha erre szükséged van. Ha átszámolod, rá kell döbbened, hogy még akkor sem fogsz tudni egy ütőképes állomást 100 000 forint alatt létrehozni a semmiből, ha szerencsés vagy. Persze ha a szekrényben találtál egy működőképes rádiót, vagy Jóska neked ajándékozta az apja hagyatékát, akkor már ennyivel beljebb vagy. Ha viszont nincsenek ilyen ziccereid, akkor 2022-ben így néz ki egy átlagos állomás kiépítésének becsült költsége.

AnyTone At-6666 rádió: 70 000
QJE PS-30SWI kapcsolóüzemű tápegység: 30 000
Antenna (Sirio GPE 27): 30 000
25m 50 ohm koax és csatlakozók: 7000
6m aluminium árbóc kiszállítással: 18 000
Egyéb szerelvények: 20-50 000

Szóval inkább 200 000 forint körüli induló tőkével kell számolnia annak, aki a semmiből szeretne belevágni egy ilyen vállalkozásba.

 


Épül az antennatorony

 

Az abszolút kezdőknek ajánlom a következő internet és közösségi oldalakat, ahol tanácsot kaphatnak, használt eszközöket, vagy új berendezéseket vásárohatnak:

RÁDIÓK, ANTENNÁK, TÁPEGYSÉGEK, KÁBELEK:
cbradio.hu
dnd.hu
anico.hu
wimo.com
hillvalley.hu


Használt amatőr és cb-s cuccok:
PDXC csere-bere

Közösségi oldalak:
Hotel Alfa Radio Club facebook oldal
Hotel Alfa Rádiós Piac
HAM Csere-bere
Rádióamatőr témák és csere-bere