Kezdőlap

EGYÉJSZAKÁS KALAND - 2020.10.09.

Kategória: Hírek
Megjelent: 2020. szeptember 18. péntek, 10:14
Írta: Super User
Találatok: 5065

Nem verseny, nem NAGY/P, egy különleges időpont, amikor érdemes kitelepülni.

A HARC legaktívabb tagjai már régóta kísérleteznek az éjszakai DX-szel. Sokszor akár stabil állomások is összejönnek ilyenkor 100-200km-es távolságokból. Úgy gondoltuk, hogyha egy adott napon meghirdetünk egy aktivációt éjszakára, lehet még több távoli állomással tudunk összeakadni.

Októberben egyre gyakoribbá válik a troposzférikus terjedés hazánkban is. Különféle légköri jelenségek segítik ilyenkor a 27MHz terjedését különösen az esti/hajnali órákban. Ráadásul az éter is elcsendesül ilyenkor, lehetővé téve, hogy a halk jeleket kibogarásszuk a zajból. Nem kötelező kitelepülni, de iszonyatosan érdemes, mert úgy még nagyobb élmények részese lehetsz, és egy magas hegyről téged is többen hallanak majd. Ha félsz egyedül vigyél magaddal rádiózás iránt érdeklődő barátokat!

Kiváló alkalom, hogy megszerettessük velük a 11 méteres DX szépségeit! Ha nincs kitelepülős felszerelésed, otthonról is rádiózhatsz, de kérlek az alapvető etikettet tartsátok be ezen az éjszakán:

- 2020. október 9-én a 27.385 (K38USB) klubcsatorna hívócsatornaként funkcionál, azaz itt ne folytassatok le hosszas beszélgetéseket. Állomásaitokat hívjátok el egy másik, szabad frekvenciára.

- CQ HOTEL ALFA kezdetű hívással indítsátok az általános hívást

- Tartsátok tiszteletben a kitelepülők QSY frekvenciáit, adjatok nekik elsőbbséget. Ha egy közeli kitelepülés távoli állomását halljátok stabilból, és szeretnétek vele beszélni, hívjátok el más, szabad frekvenciára, vagy kérjétek a kitelepülő operátor engedélyét, hogy az általa használt frekvencián egy gyors QSO-t lefolytathassatok

- Ha általánost hív egy állomás, és válaszolni szeretnétek a saját hívójeleteket ismételjétek neki, többször egymás után. Nem kell mondani a hívó állomás hívójelét, brékót, meg QRX-et ebben az esetben teljesen felesleges.

- Ezen a napon érdemes lesz FM-be is átkapcsolni, és a Slovak CB Klub 48 órás maratonjába bekapcsolódni. A tót atyafiak a Tátra magas csúcsairól tolják majd, többen beszélnek közülük angolul, akik meg nem beszélnek csak szlovákul, azokat hívjátok a saját anyanyelvükön!

 

- Az Egyéjszakás Kalandnak nincs lezáró időpontja. Azaz ha jó a terjedés a hajnali órákban is érdemes próbálkozni, kint aludni a hegyen, vagy reggel újra próbálkozni. A 38-as csatorna hívócsatorna jellegét 2020. október 10-én 10 óráig alkalmazzuk.

- Ha biztosan részt veszel az eseményen jelöld meg a facebook poszt alatt, hogy hová fogsz kitelepülni, milyen felszereléssel, milyen teljesítménnyel.

- és végül egy nagyon fontos kérés! Ha találkozol DX iránt lelkes, és érdeklődő rádiósokkal, akiknek nincs Hotel Alfás hívója, invitáld meg őket közénk. Mondd el, hogy a hotelalfa.hu oldalon (nem a facebookon) lehet hívójelet regisztrálni, és akkor legközelebb már ők is értesülhetnek ezekről az eseményekről, aktivációkról, így ők is élményekhez juthatnak.

Mindenkinek nagyszerű éjszakai kalandozást kívánunk, és ne felejtsétek otthon a zseblámpát sem. A kitelepülőket kérem, hogy lehetőség szerint készítsenek a fotók mellett pár rövid videót is, akár VÍZSZINTESEN TARTOTT mobiltelefonnal, hogy a legszebb összeköttetéseket, állomásaitokat végül egy közös filmben megörökíthessük. A videókat végül a wetransfer.com, vagy filemail.com óriásfileküldő szolgáltatásokkal juttassátok el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre. Kiváló terjedést kívánok nektek erre az éjszakára is!

109HA182
Silvius