Mit adott a COVID-19 járvány a rádiózásnak?

Kategória: Hírek
Megjelent: 2020. május 11. hétfő, 22:33
Írta: Super User
Találatok: 5714

Nem is gondolnátok, de a társadalmi folyamatok nagy hatással vannak szeretett hobbinkra is. Bár maga a járvány, és a miatta kihirdetett vészhelyzet, kijárási korlátozás a mi életünket is megnehezíti, mégis találhatunk pozitív hatásokat is.

Hogy pontosan miért is vette elő sok inaktív állomás a rádiót 2020. márciusában, pontosan nem tudjuk. Csak találgatni lehet, de tény az, hogy elszaporodtak a rég hallott régi HARC tagok az éterben, akik saját elmondásuk szerint is, évek óta nem rádióztak. Talán abbéli félelmük csalogatta őket elő, hogyha nem lesz internet, telefon, akkor legyen egy hatékony kommunikációs eszköz a kezükben, vagy a home office miatt szabadult fel egy kis szabadidő, amit szerettek volna értelmesen eltölteni, nem tudom. Én mindenesetre nagyon örültem a régi hangoknak, a megújított QTH-knak, és antennáknak. 

Ebben az évben közel 60 új állomás is regisztrált magának hívójelet. Jórészük azóta már aktív állomásként dolgozik is. Érdekesség, hogy ebből a szép számból mindössze 9-en kérték felvételüket a január-februári időszakban, a többiek, csaknem 50-en márciustól május elejéig regisztráltak nálunk.

Bízhatunk abban, hogyha nem is ilyen jelentős mértékben, de az éterben is aktív tagság száma növekedni fog. Mi a háttérből igyekszünk mindent megtenni azért, hogy motiváljuk az operátorokat, hogy minél több DX-re vadásszanak, hogy a HARC tagok vételkörzetükben élőkkel közösen alapítsanak olyan beszélgetős csatornákat, amelyeken esténként egymással megbeszélhetik DX élményeiket. Lehet ez persze a 27.385 is, de ez csak egy ajánlás. Mindenesetre, ha kialakul bárhol egy ilyen kör, ahol esténként, vagy a hét egy bizonyos napján egymással beszélgettek, jelezzétek felénk, hogy figyelhessük messzebbről is az adott frekvenciákat, hátha egy-egy jobb terjedés hozzásegít majd ahhoz, hogy egymással beszélhessünk.

A nemzetközi terjedés is erősödik. E sorokat hajnalban írom, de hallom ahogy rengeteg francia állomás üvölt még most is a T5 (27.555) környékén, és 109HA1220 Rolandot is hallom, ahogy vadászik rájuk. Az imént 14HA014 Jean Claude barátunkkal is váltottam pár szót, szóval erősödik a Nap, és az új napfoltciklus biztos sok örömet hoz majd 11 méterre is.

Ezeket a sorokat főleg azoknak a HARC tagoknak címzem, akik épp most gondolkodnak azon, hogy visszatérjenek-e újra 11 méterre. Most abszolút érdemes kivenni részeteket ebből az élményből. Mégha nem is rádióztok nemzetközi szinteken, és a közeletekben nem működik aktív HARC-os állomás de NAGY/P-k alkalmából érdemes kitelepülni, otthonról fülelni is. Éjszakánként pedig CQ HOTEL ALFÁ-zni a 27.385-ön, mert hozhat eredményt. 

Szóval éteri kalandokra fel kedves HARC tagok, és bízunk abban, hogy egyre többen kaptok kedvet ahhoz is, hogy DX-eiteket, vagy csak QSO-itokat megosszátok a többiekkel a HARC Clusterében.

73 - 109HA182 Silvius