Cluster Androidra

Kategória: Technikai segítség
Megjelent: 2012. december 03. hétfő, 09:37
Írta: 109HA182 - Silvius
Találatok: 8327

clusterapp02

Akik közületek rádióamatőrök és android telefonnal rendelkeznek, már bizonyára ismerik az NKCCluster ingyenes alkalmazást, sőt ott is ketyeg az okostelefonon. Érdemes frissíteni, újratelepíteni az app-ot, mert nemrég belekerült a 11 méteres változat is, ami gombnyomásra kapcsolható.

Az ingyenes program letöltése és telepítése után bátran kitölthetitek a telepítő varázslóban a 11 méteres hívójeleteket és QTH-tok adatait, így Ti is tudtok majd spotokat küldeni a rendszerbe. Hogy valóban tudja ontani a freeband logokat is az alkalmazás, ahhoz néhány beállítás még szükséges.

clusterapp01

A Settings menüben legalul található a 11 meter mode, ennek ki be kapcsolásával válthatunk az amatőr és a freeband cluster között. Ha ezt bepipáltuk, már csak a node-ot, azaz azt a kiszolgálót kell megtalálnunk, amelyről az információk érkeznek számunkra. A beállítások menüben a Node list-re kattintva 5 ismert szolgáltató közül választhatunk. Előzetes tesztelésem igen rövidke volt, de a két francia, két spanyol és egy holland szolgáltató közül nem igazán tudtam eldönteni, melyről érkeznek a legbőségesebb adatok, melyik népszerűbb a spotterek körében. E cikk írásakor 14CRX000 tűnt a legvaskosabbnak, de ez pillanatnyi állapotot is jelölhet. Itt egyszerűen kiválasztjuk az egyik node-ot, visszalépünk a főmenübe, megvárjuk míg csatlakozik és máris láthatjuk milyen összeköttetések születnek éppen kedvenc sávunkban a világ számos részén.

Nem meglepő, de a cluster.dk spot-tengere itt sem jelenik meg sajnos. A dánok valahogy nagyon elzárják információikat és újabb regisztrált tagokat nem is engednek be


Az NKCClusterben ha bármelyik spotra rákattintotok, külön ablakban mutat még bővebb információkat a bejegyzett QSO-ról, még az összeköttetés távolságát is kiszámolja nekünk. A legjobb azonban az, hogy egy kattintásra leszedi az adott állomás QRZ11.com-on szereplő adatait, tehát ha szükségetek van QSL címre, a manager elérhetőségére, vagy egyéb információkra, akkor gyorsan elérhetitek. mostanában. Érzésem szerint ez előbb utóbb a dán cluster halálát is okozza majd, ezért is érdemes odafigyelni az ilyen és ehhez hasonló remek szolgáltatásokra.