Kábelhangolás

Kategória: Technikai segítség
Megjelent: 2012. november 03. szombat, 08:25
Írta: Péter
Találatok: 9118

Sokaknak fekete mágiával vetekszik a bonyolult mérés, mely során az antenna kábelei "behangolásra" kerülnek.

 

Miért is kell a tápvonalat hangolni?
Az antenna akkor működik ideálisan a rádióval, ha közvetlenül a kimenetre kerül csatlakoztatásra. Ilyet a kézi készülékek kivételével szinte sosem látni. Bánatra semmi ok. Ha felrajzolunk egy sinusgörbét, akkor láthatjuk, hogy a 0 érték pont háromszor található meg rajta. Az elején, a közepén és a végén. Ebből következik, hogy ha fél, vagy egész hullámhossznyi, illetve ezek egész számú többszörösei a kábelünk hossza, akkor remekül fog működni, hiszen ugyanabban a fázisban lesz az antenna talppontja, mint a rádiónk végfoka.


Vágjunk! - de a dolog nem ennyire egyszerű. A kábelnek ugyanis van egy fontos jellemzője, ezt hívják rövidülési tényezőnek, és gyakorta K-val jelölik. (Ezt minden kábeltípushoz külön megadják.)


Hogyan határozzuk meg a kábel hosszát?
[150/F (MHz-ben)] x K

A 150 itt a 300-nak a fele, mivel fél hullámot akarunk kiszámolni, és a fény, illetve a rádióhullámok terjedési sebességéből ered.( 300 a fénysebesség)
(Pl.:150 MHz esetén egy 0.66-os K-val megáldott kábelnél a fél hullám egy 66cm-es kábelen jön ki.)
Ez elméleti érték. Ki lehet számolni, de nem biztos, hogy a K tényleg annyi, mint aminek leírták, mert rg58 és rg58 között is van különbség. :)

Mi a teendő?
Számold ki a tápvonal hosszát és hagyjál rá kb. 50 cm-ert. Jelöld be a helyes hosszt, hogy lásd, hogy mennyit vágtál.


Végy egy SWR mérőt, egy "T" elágazást bnc, vagy pl csatlakozóból és egy kis teljesítményű rádiót. Keress egy jó 50ohmos műterhelést. Az swr mérőt tedd a rádió kimenetére. A "T" elágazás szárát az swr mérőre. A "T" egyik fele a kábel, lezáratlanul, a másik pedig a műteher.


Mérj és csipkedj kis darabokat. Azt fogod tapasztalni, hogy amikor a helyes hosszhoz érsz, a mért swr megugrik, hiszen a kábeled rezonáns lesz és 50 ohmot ad az adott frekvencián. A műteherrel együtt pedig ketten 25 ohmosak lesznek, így elviszik az swr-t.


Figyelve a műszer mutatóját, szépen láthatod, hogy hol korrekt a kábel mérete!
Ez a legegyszerűbb módszer, és biztos sikerrel jársz majd.


Akkor vágjunk! Hasznos munkát :)