You are not allowed to view shoutbox.

Kezdőlap

Őr-hegyi kaland

IMG180Egy borús, szeles, hűvös áprilisi hétfőn úgy tűnt, lesz időm egy néhány órára kitelepülni. Munkahelyemre menet, már régóta nézegettem a süvegcukor formájú púpot, hogy egyszer megmászom rádióval, antennával. Most végre ennek is eljött az ideje!

IMG181A kitelepülés annyira bizonytalan volt, hogy csak az utolsó pillanatban mertem meghirdetni, ahogy elindultam Piliscsabáról. Gondoltam be is bukom a történetet, mert ugyan ki olvasta volna el az e-maileket,meg ki fog rádiózni ezen a borongós hétfőn, amikor a terjedés sem az igazi.

A mászás kedvéért, azért lepattantam Szabadságligeten a vonatról és az androidomon futó Locus alkalmazás + turistautak térkép segítségével gyorsan meg is leltem az utat felfelé, amely először valami hamu szerű puha talajjal nehezítette meg az életem, majd következett egy kökemény emelkedő. Alaposan kiizzadtam, mire felértem a csúcsra, ahol kegyetlen szél fogadott. Szerencsémre volt nálam egy téli sapka, ezt húztam a nedves fejemre, így már nem volt annyira kellemetlen az antenna összeszerelése.

2 méteren kezdtem, Fókával beszélgettem, majd felhívott 109HA150 Soma, akivel sajnos nem jött ott össze a QSO, csak VHF kézirádiója van mostanság, semmi komolyabb antenna. Majd áttekertem 11 méterre, ahol egy ideig élvezettel hallgattam a hatalmas fenyőfák között a brazil állomások CQ-it.

Majd néhányszor elfütyültem a Rákóczi-induló kezdetét, a vakpalit, de annyira esélytelennek éreztem, hogy a T5-ön meghallotok nyamvadt kis 2W-tommal, hogy a 27.405-ön hívtam le a mobilosokat, 27.385-re. Jöttek is szépen, főleg az M5-ös környékéről, no meg Budapestről. Egy üllői stabil állomás volt sokáig az egyetlen stabilos QSO, majd egyre szaporodtak ezek is, mígnem végre összeakadtam egy HARC-ossal, nevezetesen 109HA406/M-lal, akivel még eddig soha nem beszéltem. Jól elcsevegtünk, majd 1171 talált rám Pestről, a dunakeszi Auchan parkolójából pedig 450 Robival válthattunk pár szót.

 

{youtube}DFg22pkGoWw{/youtube}


Ekkor már nagyon lelkes voltam, mert nem számítottam ilyen komoly HARC-os dömpingre. Lelkesen csábítottam hát a közép 40-ről 38-ra a népeket, több tucat kamionos között csak találtam HA hívójeleseket is, például Tamást aki 109HA456/M hívóval üdvözölt, Rétságról próbált egy "kollégabácsi" rádiót, neki segíthettem, no meg távoli stabilos Satya is remekül hallotta a 2Wattomat Terecskéről!

IMG183Időközben hallottam 109HA1220 Rolandot tökéletesen, ahogy engem keresett, de Őrhalomig már kevés voltam, hiába üvöltöttem magam rekedtre, nem hallott meg. A 27.555 kezdett elülni a terjedés, de tisztán hallottam egy 109HA5... kezdetű állomást hívni angolul. Nagyon szeretném megtudni ki volt az, mert nagyon halk volt, de szépen szólt, teljesen érthetően Pilisvörösváron. A teljes hívójelét csak azért nem tudtam levenni, mert amikor a suffixhez ért, mindig ráadott egy-egy brazil és azok az ionoszféráról erősebbek voltak.

Próbálkoztam a DX-ekkel is, de annyira sansztalan volt, hogy gyorsan abba is fejeztem és visszatértem a jó öreg troposzférához, ha már hegyen vagyok. A nap egyik legkedvesebb összeköttetése következett 109HA1992 Zsoltival (Nagysáp) végre megcsinálhattam az első QSO-mat és a végére 203 Bandi is befutott Bajnáról, igaz ekkor már nagyon fáztam és mennem is kellett.

Egy-másfél óra alatt összehozni ennyi QSO-t szerintem szép teljesítmény, de nem sikerülhetett volna csak úgy véletlenül. Ehhez szükség volt ellenállomásaim megtisztelő figyelmére, hogy vadásztak rám és válaszoltak a hívásomra. Köszönöm mindenkinek!

Joomla templates by a4joomla