8. HARC VERSENY - BESZÁMOLÓK

Kategória: Versenyek
Megjelent: 2011. november 14. hétfő, 20:28
Írta: a verseny résztvevői
Találatok: 6084

Remek versenyen vehettek részt azok, akik november 12-én szombaton velünk rádióztak. A terjedés is kegyes volt ezúttal ismét sokan megmozdultak, sőt rekordok is megdőltek. Cikkünkben beszámolókat olvashattok azoktól, akik részt vettek a versenyen, beszámolókat küldhettek a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre!

109HA180 - János

2011. november 12.-én a 109 HA verseny alkalmából kitelepültem a Mátrába a Kékestető közelébe A sípálya szélére kb.750 m magasra. Reggel 8 óra után érkeztem és este sötétedésig maradtam ott.Kemény hideg volt még délután is deres volt a fű.A versenyen való részvételem nem váltotta ki várakozásomat.Nagyon kevés Ha állomással és más magyar állomással sikerült beszélni.De azért beszéltem pár állomással. A legtávolabbi állomás Mitya volt Kőszeg mellett.Természetesen Silviusszal is sikerült beszélni.Volt ugyan nagyon sok rádiós angol nyelven, de sajnos angolul egyáltalán nem beszélek,ezért jó pár ponttól elestem azokkal szemben akik beszélnek angolul.Délután már meguntam a várakozást , nem találtam ellen állomást , ezért gyalog túrára indultam, a hegycsúcs felé.Természetesen 2 sávos kézi URH volt nálam.Jó pár összeköttetést csináltam főleg a PMR sávban.De a Galyai átjátszón is beszéltem.Kellemesen elfáradtam, mivel erőltetett menetben gyalogoltam.Végül is úgy gondolom megérte kimenni a Mátrába. Jó kis kirándulás volt.Ajánlom mindenkinek hogy menjen a Kékesre.73 DX 109HA180

 

109HA182 - Silvius

Én otthonról versenyeztem a Spitfirerrel, az új antenna jelesre vizsgázott! Végre megélhettük azt, hogy a terjedés miatt nemcsak a kitelepült, vagy magasabb helyen élőknek volt esélye szép eredmény elérésére.

Sőt a terjedés durva meglepetéseket hozott. Reggel már keményen jelen volt és egész sötétedésig kitartott, igazi DXek is születtek.

Reggel 40 percet eltöketlenkedtem azzal, hogy betörjek egy Új-Kaledón pile upba, majd ezt feladva nyugatra fordultam és egy röpke CQ után már nekem tömörültek az írek és a brittek, néha egy-egy spanyol is megtalált.

Nagyon élveztem és ki is használtam az internet adta lehetőségeket, amit a Gerecsén a legtöbb esetben nélkülöznöm kellett. A dán cluster mellett persze a mi honlapunkat lestem leginkább és igyekeztem jó kis skedeket összehozni a többi versenyzővel.

HC1, 857, 888,013 így került a logba, de 975, 185 többszöri próbálkozásra sem sikerült.

Persze voltak igazi meglepetés találkozások is, 037 amikor meghívott sikerrel pedig nem is felé állt az antennám, a még nagyobb meglepetést pedig 1953-as János szerezte Zalából, akivel akkor QSOztam, mikor éppen a Békésen élő Józsi barátommal igyekeztem összejönni. Errők készített remek videót 975 Józsi, amit ezúton is köszönök!

Nem a jó tropónak volt ez köszönhető, hanem a back-scatter jelenségnek, amit a terjedés fő iránya felé pozicionált Yagi mindkét esetben igazolt.

Izraeli Józsi és egy kanári-szigeteki állomás volt addig mindössze 50 pontos a logban.

Ebédig 42 összeköttetést létesítettem, kedvesem behozta a reggelit és drukkolt nekem, ilyen élményben még sohasem volt részem.

Ebéd után meghallgattam 191 Pista remekül szóló moxon antennáját, majd jött az első igazi DX, a számomra teljesen új divíziót jelentő 11-es körzet.

Itt azután elszabadult a pokol és csak potyogtak a DXek, meg a számomra teljesen új divíziók, főleg Dél-Amerikából és a Karib-térségből. Különösen nagy örömet szerzett Chile és az engem hívó bolíviai állomás, valamint első kanadaim is.

Nagyon sokat lendített ügyünkön a 13 órakor kezdődő SD világbajnokság, amelyen nem tagként is lehetett indulni, két tucat sorszámot ki is osztottam, főként a tengeren túlra.

17.40kor megroppant a jó terjedés és a Miamiból jelentkező Bob volt az utolsó, akit le tudtam szedni az ionoszféráról. Hiába hallottam még utána órákig halk foszlányokat, az országhatárt már nem léptem át.

Maradtak a környékbeli HARCosok és az elkeseredett skedelés 185-tel, akit én hallottam, de ő engem nem és 975-tel, aki engem hallott, de én őt nem.

Sajnos sok magyar kimaradt a logomból, nagyon sajnáltam, főleg a kitelepüléseket, de legközelebb hatékonyabban kell majd skedelnvünk a siker érdekében.

Rekord pontszámot és divíziószámot értem el, 037 Joe pedig még ennél is többet, így végre lenyomott a versenyállomásról dolgozó barátom, de hogy meg is nyerte-e a 8. Nemzeti Versenyt, csak akkor tudjuk meg, ha Acsi összesíti a logokat.


{youtube}WtLxJHGzCCQ{/youtube} 

{youtube}BIKW9FvGa3A{/youtube} 

 

109HA182
Silvius

109HA561 - Józsi

Nagyon jó megmozdulás volt, aki részt vett rajta biztos nem bánta meg. A Vár-hegyre menten föl (qra : KN07FW) pici kitelepülős készletemmel, és "hajnali" fél egyre már állt is az antenna. Most sem szakítottam a régi hagyománnyal, szinte elsőként qso-ztam 109HA180 Jánossal, aki a Mátrában volt Kékestető mellett. Aztán minden ment a maga útján. A terjedés sokat segített a távoli összeköttetések lebonyolításában (11 körzet azonnal meghallott) bár megnehezítette a helyi állomások elérését. Volt hogy 4-5 qsy után találtunk épp csak úgy nagyjából tiszta frekit. A tagtársak elérését megnehezítette még az is, hogy dél-amerika környéki amatőrtársak beszélgetőcsatornának használták a 27.470-et, de ami rosszabb folyamatos volt a fónia forgalom 27.500-on a CW, PSK stb helyett. egy szem pici pmr-rádiót is vittem magammal - (nem eredménytelenül) mert így tudtam kitelepülés végén aktivitásra bírni 109HA056-ot, akivel nagyon jól elbeszélgettem, miközben pmr-en megkaptam, hogy "úgy látszik elfelejtem hogy versenyzek" . . .
Nos nem felejtettem el. De a harcból elegem van, még a végén szeretkezni fogunk a szüzességért - bocsánat.
Külön nagyon kellemes meglepetést jelentett 30ET99 aki maga is valamiféle aktivitáson vett részt, és bár én nem contest-el hívtam de rákérdezett hogy versenyzek-e, a válasz persze igen volt és vele is nagyon jól el lehetett beszélgetni.De sok valóban keményen "darabbéres" versenyző volt aki hívójelcsere de csak gyorsan mert 2 másodperc után timeout van, ide a progressive numberemet és már hívta is a következőt. De - mint ahogy egy régi amatőrtárs mondta - "a rádiózásban az a szép hogy mindenki megtalálhatja az őt érdeklő területet, ezért tiszteletben kell tartanunk a másik bogarait". Silviust néhányszor fű alatt hallottam, de qso sajnos nem lett, mert azonnal elfújták jeleit az erős beterjedők. A kezem közben több ízben lefagyott, (ott szenvedtem elgémberedett ujjakkal, ahogy próbáltam a PL csatlakozókat szétszedni) és a nap is erősen lenyugvóban volt, így kissé sietve hagytam el a hegyet, de közben láthattam egy gyönyörű naplementét, méltón megkoronázva a mai napot. A buszt teljes sötétségben vártam, ami jött is, de még satufékkel is kissé túlgurult a megállón. A sofőr meglepődött, mert ilyenkor itt nem szoktak állni. Ez teljesen rendben van. A köztisztaságnál is mindig felkészülnek a télre, csak hóra nem számítanak.
De minden tekintetben érdemes volt belevágni, sok rég nem hallott rádióstárssal tudtam virtuálisan kezet fogni az éter hullámain. Köszönöm mindenkinek !
 
 
109HA185 - Acsi

 A verseny most sem indult egyszerűen, noha kifejezetten készültem rá. A már jó előre lefixált időponthoz görcsösen ragaszkodtam, hiszen a legnagyobb ellenségem a munkám. Ez egyszer segítségemre volt a fogorvosi kezelésem, melyre bent hivatkozni tudtam, és mint adu Ász tudtam vele érvelni. Furcsállták is, hogy Szombaton?... Ami a kifogás, az volt az ellenség is. Akinek komolyabban csinálták már a fogait, tudja, hogy a beszéd sajnos nem mindig egyszerű, így esetemben sem volt az, de ez nem tántorított el a küzdelemtől. A reggeli órákban szegényes terjedést a solarham.com oldal nézegetésével töltöttem, a terjedés beindulásáig. A szokásos orosz qrm-en kívül gyengén hallható ausztrál állomást nem sikerült elcsípni. A jeget fél óra után 68BC125 Stephen törte meg aki Belfastból jelentkezett. A délelőtti órákban nyugalmas hívócsatornát a Sugar Delta 12 órakor kezdődő versenye kavarta fel. Kiváló lehetőséget biztosítva a pontszerzésre. Néhol egészen elképesztő daráldával. (QRZ? 109HA185 you five nine. Progressive for you number zero one five, zero one five! 73 bye! QRZ?...)

Nagy szerencsének mondható, hogy SD versennyel együtt volt a miénk is, hiszen így sokan új dxcc-ket tudtunk a skalpok közé berakni. Jómagam is három új divízióval szaporítottam a meglévőket. 10FAT/MR állomás Mexikóból, 61SD103 - Ernesto Ecuadorból, és 136SD101 - Patrice Martinique szigetcsoportról vette jeleim és adott szép riportokat. A rendtől eltért idén, hogy a jelentkezések ellenére, nagyon kevés Hotel Alfa taggal sikerült kapcsolatot létesíteni. A Versenyeim általában 109HA182 Silvius és 109HA/HC1 állomásokkal indulnak, de ez esetben nem így történt. Silvius Big gunja hiába nézett irányomba és vette 5/5-s értékkel jeleim a kis 5/8-os GPE antenna csak nem akarta az igazságot. 109HA076 Fityekkel skeedelés után tekertünk össze, de sajnos a gyenge tropo miatt nem tudtunk sokat csevegni. A kapcsolat a közeli állomással sistergős és nehezen érthető volt, de csak megvolt az a QSO. A nap végén, csak nem sikerült teleírni a logot, viszont ezt kompenzálta a sok európán kívüli 50 pontos állomás. Köszönhetően a jó terjedésnek és az SD versenynek, ezúttal sokkal több összeköttetést sikerült létesíteni, mint az ezt megelőző versenyeken. Nagyon jó volt látni on-line a sok HARC tagot, akikkel ha rádión keresztül nem is, de a shout boxban tudtunk információt cserélni.

73 DX, HA185 - Acsi