Yagi antenna kialakítása

Kategória: ANTENNA
Megjelent: 2011. augusztus 16. kedd, 07:08
Írta: 109HA055 - Imre
Találatok: 10222

Sok helyen hallottam, hogy nagyon lenézik a Penetrátort! Inkább fecskéknek való pihenőhelynek tekintik, mint antennának. Viszont,  a legtávolabbi összeköttetéseimet mégiscsak ezzel csináltam nagy napfoktevékenységek idején!

Viszont,  úgy voltam vele: KELL EGY OLYAN ANTENNA, AMINEK IRÁNYÉRZÉKENYSÉGE VAN! Gondolkoztam saját építésben (quad,  delta-loop) Aztán,  maradt a vásárlás. Hónapok teltek el az interneten a böngészéssel. Aztán akadt egy 3 elemes Yagi a Vaterán. Nosza,  licitáltam is rá,  az enyém is lett. Örömöm határtalan volt. Aztán jött a kiábrándulás. Mivel,  nem a saját házamban lakom,  hanem édesatyámnál (szerintem,  mostanában nem is lesz saját.:-),  nem engedte ,  hogy felrakjam. "Belecsap a villám,  különben is van még azon kívül 3 antenna! Annyi nem elég?" (mint tudjuk,  antennából sohasem elég) Hiába győzködtem! Aztán mérgemben eladtam az antennát. Feleslegesen ne álljon a padláson!

2. képKésőbb mégis sikerült meggyőznöm Atyámat és beadta a derekát. Igen ám,  de akkor már nem volt Yagim! Aztán pár hét múlva olvastam,  hogy a DND-nél lehet 4 elemes Yagit kapni. Megrendeltem tőlük,  aztán pár nap múlva meg is jött,  már csak azt kellett kitalálni,  milyen árbocra szereljem fel.

Gondolkozás,  tervezés után döntöttem: csinálok egy szép nagy antennatartót. Úgy találtam, hogy a 60X60-as zártszelvény megteszi. Ahhoz hegesztek még egy 40-es csövet. Ez a cső,  anno még tv-antennatartóként is szolgált. Kiástam egy méter mélységű gödröt. Abba belebetonoztam egy olyan zártszelvényt,  amibe beleillik pontosan a 60X60-as. Az első ábrán ez látható. 25-ös szögvasból hegesztettem rá lépcsőfokokat. 38-centiméterenként. Lépcsőnként 18 centiméteres hosszúságban. A végére köracélból csúszásgátlót hegesztettem. Második kép.Mivel a garázs mellett állítottam fel,  egy merevítést (támaszt) is készítettem,  ezzel is növelve a merevséget. Harmadik-negyedik kép. Ez körülbelül 2 méteres magasságban található.


 

 

 

 

 

 

További stabilitás miatt,  6 és 8 méteres magasságban füleket hegesztettem az árbocra. Ötös kép.

Ezekre, a szőlő-kordonokon használt műanyag vezeték került. Nálunk már közel 10 éve használatban vannak ezek a vezetékek. Jól bírják az esőt,  napsütést,  szelet,  ráadásul,  minden évben többször különféle vegyszerekkel is megpermetezzük őket,  aki ismeri ezeket, az tudja, hogy milyen nehéz elszakítani. A kikötés alsó pontjában, egy  spannolót iktattam be. A felállítás előtt azt tanácsolták, előre kössem fel a felső bekötési pontokat. Én viszont ezt utólag tettem fel,  az oszlop felállítása után. S igazam is lett.A felállítás nehézségei miatt, csak akadály lett volna. Így viszont, miután az oszlop a helyére került, a felállításhoz használt, kerítésoszlophoz, egyéb helyekre  rögzített kötelek biztosították az ideiglenes stabilitást.

Atyám tanácsa az volt, hogy az antenna tartó alsó felén oldjam meg a forgatást.(tehát az antenna fixen legyen rögzítve a csőhöz, s a tartó alsó, föld felőli végén legyen forgatható.) Ezt azonban elvetettem. Mint utólag bebizonyosodott, igazam lett.  Igaz, így minden forgatáshoz fel kell mászni a tetejéig, de megoldható. Elektromos mozgatás is felmerült, de maradt a manuális állítás. Azért, hogy aránylag biztonságos legyen a fent végzett munka, mászó-övet használok, viszont ilyenkor csak a tartócsőhöz, esetleg a lépcsőhöz van zárkapcsolva az öv. Ez nem a legjobb megoldás, ezért, utólag egy bilincset is felraktam utólag. Hatodik kép.  Ebbe lehet bezárkapcsozni a mászó övet. Így mindkét kéz szabadon használható. Maga az antenna forgatása a hetes számú képen látható. Egy kb; 40 Centiméteres csonkra van feltéve. Kézzel kell elforgatni, s egy csavar rögzíti.    7-8-as kép.

Az antennát a földön állítottam össze. Emelőkosaras gépjárművel került a helyére, 10 méter magasságba.A hangolás beállítását is a földön végeztük, A MELLÉKELT HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SZERINT!!. A Yagi nagy mérete miatt, nem tudtam volna  sehogyan megoldani az swr–mérést a földön. Így hittem a  gyári rajznak! Nagy hiba volt!! Minden a helyén volt. Aztán, nagy izgalom az swr-mérésnél!!! Hát, az eredmény: TRAGIKUS!!!!! A legjobb helyen is 3-4 között volt!!  Mit csináljak??? Eszembe jutott,  hogy a 109HA2222 mintha irt volna róla, hogy ő is ilyen antennát használ, neki pedig 109HA001 Balázs segített. Gyors telefon, aztán kiderült, a gyári rajzot NEM SZABAD FIGYELEMBE VENNI. Elmondta, körülbelül hogyan kell beállítani a gamma–hangolást! Aztán mászás fel a Yagi-antennához. A hangolást  csak úgy tudtam átállítani, hogy majdnem a legtetejéig kellett kimásznom a tartó végéig. Ráadásul alig értem el nyújtózkodva a rögzítőcsavarokat. Végül kínomban szemre belőttem a hangolást. Visszamászás, swr-mérés. SIKER!!!!  A használni szándékozott frekiken 0- a 2, 2 ig mértem. Gyorsan vissza, aztán rögzítettem mindent. Úgy döntöttem, tovább nem kísérletezem vele.

Gyakorlatban nagyon jól vizsgázott! Mivel, a penetrátor is fent volt, egy antenna–átkapcsolóval össze tudom hasonlítani  egy–egy  adásnál a két antenna tulajdonságait.  2011. május 15-én beszéltem a 233HA266 és a 233HA823 állomásokkal.  5/9++ riportot adtam úgy, hogy nyugat felé állt a Yagim.

Aki  teheti, érdemes befektetni egy ilyen antennába, esetleg más irányhatású antennát is érdemes beszerezni, esetleg készíteni házilag is. MEGÉRI!!