Négy elemes Yagi

Kategória: ANTENNA
Megjelent: 2011. február 14. hétfő, 14:21
Találatok: 6070

 Néhány napja egy ismerősöm hívta fel figyelmemet egy akcióra, melynek keretében számomra elérhető közelségbe került egy antenna, amiről már régóta álmodoztam. 

 Ez az antenna a Sirio SY 27-4. Egy négyelemes yagi antenna cb sávra. Balázs barátom (109HA001) segített az antenna beszerzésében, valamint segített az antenna telepítésében, hangolásában.  A telepítésben még Varga Ferenc (HA1DVF) barátom segített. Az antennát a gyártó általi instrukciók alapján pofon egyszerű volt össze szerelni.

Minden elemenként, külön-külön be volt csomagolva, ami átláthatóbbá tette az összeszerelést. Feltettük az antennát és nekiálltunk a hangolásnak. A gammaillesztésnek köszönhetően könnyen és gyorsan sikerült a kívánt frekvencia tartományra hangolni az antennát. Ezek után az antennát 109HA566 Petyával teszteltük, az ő QTH -ja Zalaegerszeg, ami tőlem légvonalba kb. 30 km. Az eredmény a polaritás illesztetlenség miatt, kiábrándító volt.

Az előtte használt, Sirio Tornado, jobb hatásfokkal működött köztünk anno. Balázs javaslatára függőlegesbe állítottuk az antennát, és az eredmény magáért beszélt. Alacsony teljesítményen, ami a készülék szerint 5 Watt, de valós kimenő teljesítmény 1,5 Watt, Petyánál S9-t csinált. A vétel is ugrásszerűen javult, S9 lett, ami horizontálisan csak S1 volt. A távoli, spanyol és francia adások viszont horizontális polarizációban jöttek jobban, S8-S9-es értékkel.

Viszont így az antenna nem maradhatott, mivel a reflektor elérte az épület szigetelését.  Összefoglalva az egészet, most ott tartok, hogy átmenetileg levettem a yagit és feltettem a helyére a kőrsugárzót, és várom, hogy megérkezzen a forgatóm és egy 3m hosszú üvegszálas cső, amelyek elengedhetetlenek ehhez a yagihoz. Mindenkinek, aki ilyen antennát szeretne, azt javaslom, hogy vegye figyelembe az antenna vízszintes polarizációját, az ebből adódó tulajdonságait, a helyet amit ez az antenna igényel és azután döntsön a vásárlásról.