Térképatlasz

Kategória: Fontos információk
Megjelent: 2010. március 05. péntek, 14:10
Találatok: 6711

 Ezt a régies nevet kapta a HARC interaktív Google térképe, amelynek tesztelését közösen megkezdhetjük. Még a korábbi honlapon volt egy html, ahová időről időre betettem az új tagokat. Nagyon macerás volt, meg persze az sem biztos, hogy az az új tag éppen szeretett volna rákerülni. Most mindenki szabadon dönthet. És könnyedén térképet szerkeszteni nagyon jó móka, saját QTH-don kívül kedvenc DX helyeidet, sőt aktuális kitelepülésed helyszíneit is megjelölheted. Hogy miként? Ezügyben folyamatosan segítünk Neked ebben a cikkben.

Az induláskor úgy áll a dolog, hogy a térkép nem nyilvános. Azaz látni csak az láthatja, aki ismeri a linket, vagy megosztja azt mással. Keresőprogram véletlenül nem talál rá. Ezért javasoljuk felhasználóinknak, hogy bár képes arra a rendszer, hogy az antennádat jelöld meg vele pontosan a térképen, ez talán mégsem célszerű, QRA-kockán belül, azaz 1-2 kilométert nyugodtan "csalhatsz".

A térképet a HARC tagok közül bárki szerkesztheti, aki rendelkezik gmail.com-os címmel, de mivel ilyesmit gyorsan és ingyen lehet regisztrálni és használni sem kell feltétlenül. Az itt kapott e-mail cím lesz a felhasználóneved a HARC Térképatlaszhoz, a beírt jelszavad pedig a jelszód.

Hogyan szerkeszthetem a térképet?
A térképnek szerkesztője lehet minden olyan HARC tag, aki betartja az alapszabályokat:

- Felhasználótársaim által bevitt adatokat nem módosítom
- Más adatait (QTH) nem viszem fel, csak ha írásban kér rá
- Betartom a házi szabályokat (lásd lentebb)
- Ha látom hibás adatokat vitt fel, vagy rossz helyre jelölt, e-mailben megkeresem és jelzem neki
- Tudomásul veszem, hogy a térkép adminisztrátora bármikor megváltoztathatja, törölheti az általam bevitt információkat
- A térkép szerkesztői jogosultágát, de még a nézeti képét mutató linket sem adom át jogosulatlan személynek

Ha mindezt megemésztetted és elfogadtad, akkor írj egy levelet az adminisztrátornak: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ha érkezik egy pozitív válasz, akkor él a hozzáférésed és mehetsz HARC Térképatlaszt  szerkeszteni!

Hogyan és miket jelölhetek meg a térképen?
Gyorsan el lehet sajátítani az alapvetően fontos szerkesztői teendők használatát.
Pár háziszabályt azért alkottunk és ezek folyamatosan bővülhetnek majd a jövőben.

 Ezt a kék jelölőt fogod megkapni, ha a térkép bal felső részén található, hasonló kinézetű ikonra kattintasz. Ezzel jelöljük mi a stabil állomások helyét, azaz otthoni QTH-t, nyaralót, munkahelyet...stb, ahol van antennád, vagy gyakran szoktál onnan rádiózni. Csak a saját QTH-d adatainak megjelölésére használd. Mások QTH-it megjelölni, a beleeggyezésük nélkülnem szabad!

 

 Ezt a vereset használjuk akkor ha valahová kitelepülünk a közeljövőben és ezt társainkkal tudatni szeretnénk. Versenyhelyszíneket is ezzel foglalhatunk le előre.  A kékből vereset úgy csinálhatsz, hogy a jelölőre kattinva felugró fehér buborékablak mellett jobbra lévőkeretes jelölőikonra kattintasz, akkor kijön egy válogató ablak és onnan kiválasztod a pirosat.

 És van még ez a pötty nélküli sárga, amely arra szolgál, hogy ajánlj a többieknek remek DX helyeket, ahová érdemes elmenni. Még útvonalat is rajzolhatsz hozzá az útvonal rajzoló funkcióval, hogy segítsd a feljutást.

 

FONTOS
A cím és leírás mezőket tessék kitölteni. Ha QTH-d helyszínét mented éppen, mindig a hívójeledet írd a cím mezőbe. A leírásban egyéb információkat, sőt képeket is feltehetsz. Amikor ezeket a sorokat írom még én is alig ismerem a rendszert, de szerintem meg fog felelni céljainknak, sőt...

Végezetül pedig a lényeg, itt az a link, amelyen megnézheted eddig mit műveltek azok, akik már szerkesztik a HARC Térképatlaszt.

Kattint ide!

 

Reméljük nemsokára minél több szerkesztője lesz a HARC Térképatlaszának!

109HA182 - Silvius