You are not allowed to view shoutbox.

Az év utolsó nagyobb aktivitása

 Sopronban és Tokaj-hegyen voltak aktívak klubunk tagjai, nevezetesen 225, 991, 1979, 814 és 727 akik több tucat összeköttetést legyártottak hegyi kitelepülésekből. Beszámolót a soproni csapattól már kaptunk,  Vásárosnaményből pedig 109HA116 Bundi lepett meg minket néhány videóval, amelyen a Tokaj-hegyi aktivátorok hallhatóak: [1] [2] [3]

Az időjárás kamera meg ilyennek látta a kitelepülést a Tokaj-hegyen!

 

 


Beszámoló a két napos soproni kitelepülésről


Az évvégét egy két napos kitelepüléssel zártuk itt Sopronban, 560 méter magasba indultunk a Soproni-hegységbe. Az első napon a reggeli hideg ellenére gyönyörű napsütés várt ránk, lelkesedve kezdtünk kipakolni a kocsiból.

A kitelepülést 2 rádióállomás beüzemelésével terveztük a 11 méteres sávon. HA668 Feri készített egy antennatartó konzolt, amire a terepjáróm kerekével ráhajtva meg is kezdtük az első antenna felállítását. Egy 7 méteres katonai csőtoldott árbócra szereltük fel a frissen kibontott Solarcon I-MAX 2000 antennánkat, amit egy új HA tagtól a 35HA011 Misitől kapott kis csapatunk ajándékba karácsonyra, amit itt is köszönünk. 

Az antennát probléma nélkül felállítottuk, a végberendezés egy Emperor TS-5010 amatőr rádió volt, ami a gépjárműbe van telepítve.  Ezután hozzáfogtunk a másik antenna felállításához amit HA991 János készített fel és szállított a helyszínre. Ez egy átalakított Sirio GPE 27-es antenna volt, amely már vizsgázott nálunk a novemberi verseny alkalmából.

Az antennát hasonlóan az előzőhöz itt is alumínium csőtoldott árbócra szereltünk és fel is lőttük. A technikát a szabad ég alá telepítettük, ami egy aggregátorból, a tápból, egy President Grant rádióból, egy Whiskey-ből állt. Az első SWR mérés 1,7 értéket mutatott, amikor eszünkbe jutott hogy van nálunk egy Match Box (Médzsör) is, amivel sikerült leillesztenünk az antennát 1 SWR értékre. Velünk volt még HA225 Tamás, aki hívójeles amatőr révén a 70cm-es és a 2 méteres sávokon dolgozott és több távoli állomással is sikerrel vette fel a kapcsolatot.

Szerencsére az idő nekünk kedvezett, bár a közeledő felhők aggodalomra adtak okot, csapadék nélkül telt az első napunk. 17 óra körül a lehűlt levegő és a sötétség miatt leszereltünk.

A második napon minden kezdődött előröl, reggel 8 óra tájékán már fent találkoztunk, ahol HA668 Feri és felesége Klári már pakolt a kocsiból. Amíg mi mindkét antennánkat felállítottuk, addig Klári a vaddisznó pörkölt elkészítésén fáradozott a bográcsban. Napközben kísérleteztünk még PMR sávokon, a Solarcon IMAX 2000 mellé az árbócra feltettünk egy 3 elemes irányítható Yagit is. HA283 Józsi is velünk tartott ezen a szép napon, aki kisegített egy Whiskey-vel, mivel az előző napon a saját technikám felmondta a szolgálatot. Amíg HA991 János a saját maga által készített EH csőantennát hangolta, HA225 Tamás tesztelte a Yagit, HA668 Feri a PMR-en dolgozott,  addig én -109HA1979 Szabolcs- próbáltam a távoli összeköttetések hívását a CB sávon.

Az időjárás ezen a napon is kedvezett számunkra, csapadék nélkül sikerült véghezvinni az év végi kitelepülésünk mindkét napját. A finomra sikeredett vadpörkölt után felfrissülve több összeköttetésünk is létrejött, amit érdemes megemlíteni. Ilyen 109HA1220-as állomás észak Nógrád megyéből. Roland elmondta, hogy még soha nem beszélt soproni vagy ilyen nagy távolságra lévő ellenállomással. Köszönjük Roland, mi is örültünk az összeköttetésnek.

Azután a 109HA013 Gáborral QSO-ztunk, aki Alap községben volt. Nagyon halkan, de vételeztük a délutáni órákban a Tokaji kitelepült állomást a 109HA727/P-t, azonban többszöri hívásom nem ért célba, bizonyára ők nem hallottak minket. A két nap alatt elértük Konyár Sóstó, Mosonmagyaróvár, Bágyogszovát, Csorna, Jánossomorja, Töltéstava, Kóny, Pölöske, Zalaegerszeg, Máriakálnok, Alap, Nova, Őrhalom, Baj, Székesfehérvár, Siófok, Budapest településeket. Valamint több alkalommal volt összeköttetésünk Szlovákiai magyar állomásokkal a Komáromi-járásból, valamint többször beszéltünk mobil gépkocsivezetőkkel  Ausztriából, Szlovákiából és Magyarországról is.

Köszönjük minden ellenállomásunknak az összeköttetéseket! BUÉK, 73 DX! 109HA1979 Szabolcs

Joomla templates by a4joomla