HOGYAN HASZNÁLJUK A QSL-IRODÁT?

Kategória: Fontos információk
Megjelent: 2009. június 11. csütörtök, 13:43
Találatok: 6999

THE ADRESS OF OUR QSL BUERAU:

P.O. BOX 20.
2087 PILISCSABA
HUNGARY
 

Ebből a cikkből megtudhatjátok, hogy miként vehetitek igénybe a QSL irodát, hogyan spórolhattok pénzt magatoknak, ha úgy döntötök, hogy szeretnétek ti is lapot küldeni és fogadni. Mindez tuladonképpen egy hobby a hobbyban, de a gyűjteményt majd szívesen lapozgatjátok és mutogatjátok később barátaitoknak, barátnőiteknek.


 

QSL

MI IS AZ A QSL-LAP?
Egy képeslap, sokszor színes, érdekes, kihajtható, egyedi darab. Egy biztos egy olyan visszaigazoló kártyát kapsz, amely csak neked szól, 

ezért egyedi darab. Ha szeretsz gyűjtögetni emlékeket, akkor a 

QSL-lap gyűjteménynek is ott a helye a polcodon. Minden visszaigazolás egy-egy QSO-nak az emléke. Értéke egy-egy nagy összeköttetésről számodra felbecsülhetetlen lesz, de persze pénzbe is kerül, mert a posta nem fuvaroz ingyen, meg a lap előállítása is a pénztárcádat terheli majd.

Ezért nem érdemes minden összeköttetésről lapot kérni. Az ember a QSO közben eldönti, hogy kér-e lapot a másiktól. Ha az egyik fél kér, akkor nem illendő visszautasítani, még akkor sem, ha rogyadozik az adott ország lapjaiból a gyűjteményed, főleg akkor nem, ha az ellenállomás jelzi, hogy Te lennél az első, aki magyar lapot küld neked.

Ha megbeszélitek,  hogy mindketten szeretnétek lapot cserélni, akkor annak illik leadni a címét (coordination), akié a frekvencia, azaz aki behívott arra és akinek válaszoltak. Ha te vagy az a szerencsés, akkor bizony le kell betűznöd egy címet. Lakáscímet nem szerencsés, bár néhányan ezt a gyakorlatot űzik közületek. Ez sokszor bonyolult tud lenni.

A megoldás egy postafiók. Ám az drága, fenntartása sok ezer forintba kerül negyedévente, meg macerás, nehéz hozzájutni…stb. Ezért születtek meg világszerte a rádiós gyakorlatban a QSL-Buerauk, azaz a QSL-irodák. A rádióamatőr gyakorlatban sokkal szervezettebben és olcsóbban működik a lapok postaforgalma. Sajnos a 11 méteres gyakorlatban nincsenek országokat lefedő, adott térségben hegemóniát gyakorló szervezetek, szövetségek, csak egyéni klubok vannak, hasonlóan a miénkhez.

A QSL forgalmat az ilyen klubok irodái, vagy annak aktívabb tagjai, az ún. QSL-managerek intézik. Ha tagja vagy egy irodának, vagy van managered, akkor már mondhatod bátran az iroda címét. Oda jön a lap és az a te személyes címedre – az irodán keresztül – nemsokára a postaládádban landol.

Még többet akarsz tudni a QSL-lapok világáról? Kattints ide!




HOGYAN LEHETEK AZ IRODA TAGJA?

A megoldás egyszerű. Elküldesz borítékban 2500 HUF-ot az iroda postafiók címére (HARC, 2087 Piliscsaba, Pf. 20.), de ha ezt nem tartod biztonságosnak, akkor a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. küldj egy levelet, hogy más módon szeretnél tag lenni.

Ez az éves tagdíj. Ha a QSL irodában július 9-én veszik át az általad továbbított tagdíjadat, akkor következő év július 9-ig az iroda neked küldi a beérkező lapjaidat, és csak azokat. Az iroda csak külön kérésre küld helyetted lapokat az ellenállomásaidnak. Például akkor, ha Te egy hajóval körbe utazod a földet és nem nagyon van posta útközben, meg más dolgod is van éppen. Ezt hívják QSL-managementnek, de erről majd később.

Fontos a tagdíj befizetésénél, hogy pontosan megjelöld, milyen időközönként szeretnéd megkapni a lapjaidat. Ha elég negyedévente, akkor elegendő négy nagy postakész borítékot betenned a saját címedre megcímezve. Ha gyakrabban, hetente, havonta kéred, akkor kisebb (olcsóbb) postakész borítékot is választhatsz, a lapok addig jönnek, amíg a borítékok tartanak. Ha azok elfogynak, az iroda értesít erről, e-mailben.



MI A FENE AZ A POSTAKÉSZ BORÍTÉK ÉS MIÉRT CSAK EZ A JÓ?
Ezek értékjelzés nélküli bélyegbenyomásos termékek. Postán lehet őket venni, több fajta van. Ezt a borítékot éppen nekünk találta ki a posta 2006-ban, persze ez nem így van, de attól még kényelmessé teszi a dolgunkat. Akik korábban felbélyegzett borítékokat küldtek, nem tudták, hogy az általuk felragasztott bélyeg nem fedezi a költségeket, hiszen ha sok lap érkezett az irodában, azokat egy borítékban küldte vissza az iroda, jelentős felárral.


A portósítás intézménye nem az iroda stílusa, így eddig ezeket a jelentős pluszköltségeket az iroda állta. Ennek vége, a postakész boríték a jó megoldás. Bőven elegendő a zöld színű borítékot megvásárolnod, ha gyakran kéred a lapokat, vegyél sok kicsi hosszúkásat, ha ritkán, akkor néhány nagy alakút és küldd el az irodának. Ezeken a borítékokon nincs súlykorlátozás, így annyi lapot küldd neked az iroda, amennyi csak belefér, így a te költségeid is jelentősen csökkennek.


Ha el akarsz mélyedni a postakész borítékok rejtelmeiben, akkor ide érdemes kattintanod.




MÉG NÉHÁNY FONTOS SZABÁLY

Ha Te küldesz lapot elsőként ellenállomásodnak, akkor a QTH-d címét írd a mellékelt válaszborítékra. Azaz egy lap rendszerint csak egy irodát jár meg, ebben az esetben nem kell, hogy a HARC Irodára jöjjenek a lapjaid, teljesen értelmetlen és felesleges. Nyugodtan kérheted a választ saját címedre!

Soha ne írjatok hívójelet a borítékra. Ha az irodának van neve, azt írjátok címzettnek, ha nem tudjátok, vagy QSL-managernek külditek, bőven elég a manager keresztneve (pld.: Mr. Roger, Mr. John, Mr. Costas…stb).

Ha valaki nem tagja az irodának, azaz nem fizetett tagdíjat és/vagy nem küldött postakész borítékokat, vagy ezek elfogytak és mégis lapja érkezik az iroda azokat nem továbbítja!
Az iroda képviselője az éves HARC találkozóra elhozza ezeket a lapokat, ott ingyenesen át lehet venni őket.

Ha egy versenyen, vagy kitelepüléskor egy HA clubtaggal csinálsz összeköttetést és szeretnél vele lapot váltani, valamelyikőtöknek meg kell adni egy címet. Ha az egyik fél tagja az irodának, a másik nem, akkor egyszerűbb annak küldeni a lapot, aki tag az irodában, tehát a nem irodatag küldje elsőként az iroda felé a lapot, függetlenül attól hogy ki kezdeményezte a QSO-t. Az iroda nem rendelkezik a tagok postacímével, így olyan lapokat, amelyek olyan tagoknak szólnak, akik nem tagjai az irodának, irodánk nem tud továbbítani.



QSL MANAGEMENT
Ilyen még nem volt, de lehet valaki közületek úgy dönt, hogy egyszer csinál egy komolyabb aktivációt és csak rádiózni szeretne, a végén meg átvenni a lapjait. Postával nem kívánsz szórakozni. Ilyenkor a Buerau elintéz helyetted mindent.

Az első legfontosabb a QSL-lapok elkészítése. Ez sokszor nehéz az esemény előtt, de főleg ha hosszabb időre mész, célszerű a managerrel erről és ennek költségeiről beszélni. Az iroda szívesen nyújt segítséget lapod megtervezésében és kivitelezésében is, de magad is elkészítheted azt (min 300 dpi-s felbontás, szabvány 10*15-ös méretarány + hátlap.)
A speciális lapot minden esetben jóvá kell hagyatni az irodával, akkor is, ha nem azon keresztül akarod továbbítani, még az első elküldése előtt és egy példányt az irodának továbbítani kell. Ha az iroda intézi aktivációd lapjainak küldését, akkor annyi lapot kell továbbítanod csomagban, ahány QSO-t csináltál, vagy ahányat szeretnél csinálni. Ha elfogynak a lapok, az iroda jelezni fogja.

A levelek továbbításának költsége is téged fog terhelni, de ezt az iroda megelőlegezheti neked és van más költségcsökkentő megoldás is. Ezt hívják contributionnak, azaz hozzájárulásnak, amelyet ellenállomásod tesz meg azzal, hogy az irodára neked küldött laphoz mellékel egy dollárt, vagy eurót. Ez a pénz minden esetben az irodát illeti, és amely csaknem fedezi (árfolyam-ingadozásoknak megfelelően) a válaszlevél költségeit, így az utólagos elszámolásnál ezekkel a lapokkal nem lesz külön költséged. FONTOS, hogy QSO-kor mondd mindazoknak, akikkel a QSL cserét megbeszéled, hogy „QSL card for normal contribution”. Ha valaki nem küld hozzájárulást (vagy a hazánkban nem használatos IRC couponnnal szeretné azt kiváltani), akkor az aktivátoron a döntés, hogy kifizeti-e ezen lapok továbbítási költségét, vagy sem. Ezt intézheti egyénileg, vagy az irodát is felkérheti ennek teljesítésére.

Ha nem kérsz normal contributiont ellenállomásaidtól, mert úgy gondolod így több lapod lesz az aktivációból (ez valóban így is lesz), akkor jelezd ezt az irodának, ahol jegyzik a lapjaid árát és az aktiváció végén te egy összegben kifizeted a felmerült költségeket. Adhatsz előleget is, ha úgy gondolod, hogy forgalmad irgalmatlanul nagy lesz.

ÖSSZEFOGLALVA A LÉNYEG:
A TAGDÍJ: 2500 Ft/ ÉV

+ saját címedre felcímzett postakész borítékok továbbítása az irodára.

Ha ezeket a feltételeket teljesítetted, akkor mondhatod az iroda címét QSO-id során.