Cikksorozatunkkal igyekszünk segíteni azokon, akik még soha sem létesítettek digitális üzemmódban QSO-t. Ez az írás azoknak szól, akik már létrehozták QTH-jukon a PC és a rádió közötti kapcsolatot, ismerik a szoftvereket és beállításaikat, de még a nemzetközi éterbe nem mertek kilépni PSK-zni egyet.

Kedves Klubtagok. Ebből a cikkből tájékozódhattok a jövőben, hogy kinek milyen lapja érkezett az irodába és hogy mit kell tennie annak érdekébe, hogy azokat meg is kaphassa.

A rádiózás kezdetén, egy-egy sikeres kapcsolat létrejötte után „közönséges” levelekben tájékoztatták egymást lelkes eleink az állomásuk felépítéséről, az összeköttetés adatairól, körülményeiről. Hiszen az összeköttetés percei elszálltak és szükségét érezték annak, hogy bármikor elővehető, bemutatható, maradandó „bizonyítéka” is legyen a ritka kapcsolatnak.

 

Sok kezdő DX-er számára jelent komoly buktatót, hogy miként sajátítsa el az angol nyelven folytatott, fónia összeköttetés szabályait. Sokan félnek attól, hogy angol nyelvtudás hiányában megszólaljanak egy számukra idegen nyelven, pedig egy kis kitartással és ezzel a segédlettel már bátran megszólalhat bárki a 27.555-ön és környékén. Többek kérésére az alapvető angol mondatokat, jelentésük mellett, magyar fonetikával is lejegyeztük. Bár az összeköttetések menet alapjaiban szinte teljesen megegyezik a rádióamatőr gyakorlatban elterjedttel. Például abban is hasonló a freeband DX, hogy rádiós naplót illik vezetni, azaz papír, ceruza nélkül nem szabad bekapcsolni sem a rádiót.

Bizonyára közületek többen is találkoztak már a Tátra hegyein dolgozó szlovák CB-s expedíciók beterjedő jeleivel, vagy éppen, amikor Ti voltatok egy magaslaton, meglepően távoli állomások érhetőek el, ha sikerül felvenni velük a kapcsolatot. Ez a nyelvi különbségek miatt nehézkes.