022

Ismét összejöttek az ország különböző szegleteiből a rádiósok 109HA557 - vagy ahogy a HARC-ban leginkább ismerik: Halasi Nándi birtokán. Ez a találkozó jó alkalmat kínált egy rögtönzött HARC talira is, ahol a hangok mögé hús-vér ember is került. 

 

 

 

 

 

  

Nándi birtokán a találkozók - ahogyan Ő is nyilatkozik róla - kevésbé üzleti szellemiséggel, mint inkább egymás megismerésével zajlanak. A börze jelleg itt is megvolt ugyan, de nem a kereskedelem volt hangsúlyos. Annál inkább a Retró.

A megérkezést követően megkaptuk 109HA222 Danival a névjegytábláinkat és indultunk befelé a "rengetegbe". A halasi tanyavilág egy kis szigetén ott fogadott bennünket a képekről már jól ismert tér, teli emberekkel. Tényleg rádiósok találkozója volt ez, hiszen a kis 5*10 centis névjegyeken gyakran amatőr hívó alatt szerepelt CB-s hívójel, vagy csak egy hívónév. A pacsizás és ismerkedés eltartott egy ideig, így alkalmunk volt megismerni személyesen is az embereket, akik eddig csak hangok voltak.

Külön meglepetésként szolgált nekem a rendezvényen a MRASZ jelenléte, akit HA5BA Klári, távíró világbajnok és Füredi Péter MRASZ Titkár képviselt az eseményen. Mivel első alkalommal vettem részt az eseményen, kissé gombóccal a torkomban utaztam tartva az esetleges nézeteltérések felhántorgatásától Amatőr és CB-s közt, tekintve hogy magam mind két formáját a rádiózásnak gyakorlom. Ez azonban hamar elillant. Klári megnyitóbeszéde kimondottan a rádiózás szeretetéről szólt, majd Füredi Péter kiemelte annak fontosságát és létjogosultságát a mai modern világban. Itt kellett megemlítenem az idei Márciusi havazást, melynek során a rádió nagy szolgálatott tett a mentés sikeres lebonyolításáért. És szeretnék egy apró kitérővel köszönetet mondani HA2JP vagy ahogy itt ismerjük 109HA178 Peti-nek, hogy a mobiltelefonok és informatika világában egy rádióval kontrollálta a mentést, amikor már bedöglött csúcstechnika.

037

 A találkozó a retro jegyében zajlott. Sok régi rádióberendezést csodálhattak az odaérkezők. A rádióberendezéseken túl megelevenedett a nem túl távolú történelmünk egy kevésbé büszke szakasza is, ám a korabeli szovjet egyenruhákba bújt vörös hadsereg tisztjei ezúttal nem megszállni, hanem csodás műemlékeket prezentálni érkeztek.

A találkozón, bemutatásra került:
UAZ-452 EK-1 telefonos hírközpont kocsi,kitelepülve.
Benne:TBK-67 (Tábori távbeszélő készülék)
R-107 URH adó vevő
R-326 RH vevő
Rendeltetése:Ezred szintű tartalék,vezetési pontokon a vezetékes híradás, biztosítása.
Rendszeresítve MH-nél :1985-ben

GAZ-69A R-125 rádióállomás kitelepülve:
Rádiók:
R-104
R-105
R-108

 

 dsc1641

 

 

 

 

 Egy igazi Old Timer különlegesség is szerepet kapott, ami nem volt más mint egy IZS-2 oldalkocsis katonai motorkerékpár. A motor tulajdonosa hosszassan mesélt büöszkesége történetéről így tudtuk meg, hogy Izsevszkben hozták létre az első  hosszanti főtengelyes, tehát keresztben elhelyezett V- motorral szerelt kéthengeres, 1200 köbcentiméteres, 24 lóerős, négyütemű blokkal hajtott, lemezvázas és kardánhajtásos prototípust Izs-1 és Izs-2 néven.  A Vlagyimir Mozsarov főkonstruktőr nevével fémjelzett motorok különlegessége volt, hogy a vázszerkezet alsó része egyben hangtompítóként is szolgált.

 

 

 

092A Hotel Alfa is képviseltette magát, és "szerencsére" nem csak retró jegyében zajlott a találka. Így sikerült egy házigyártmányú gyalográdiós hátizsákba botlanom. Természetesen ezt azonnal fel kellett próbálni. Ekkor jött létre az első 109HA000 QSO. Danival magabiztosan indultunk útnak, gondolván a termédek rádiós hozza a technikát. Én magam kicsit vonakodtam az FT-920 elvitelétől, mert a robosztus asztali rig impozáns eleme lehetett volna a találkának, de a szállítása meg egyáltalán a kiszerelése nagy macera, így reménykedtünk benne, hogy csak lesz majd hadrafogható rádió. Rádióból nem volt hiány, de a hátizsákba épített FT 857 kis antennája valamint a matuzsálemek aligha szolgálhattak volna a CBDX alanyaként. 

A megváltást ezúttal Hörbicsabi hozta szintén egy Yaesu FT 857 rádióval. Nánditól kapott tápegységgel és egy meglévő három elemes Yagi antennával hamar beindulhatott a forgalmazás. A terjedés dél, dél-nyugat európai volt, így amikor a média munkatársai próbálták a CB-s életérzést filmezni, eleinte nem hallottak mást, mint a jól ismert OLÁ-t. Ezt szerencsére hamar megváltoztatta 19RF022 Danny, akivel egy szép QSO-t hoztunk össze és örökíthette meg a Halas TV stábja.

Összességében egy hihetetlen jó találkozó és eredményes beszélgetés résztvevői lehettünk, mindannyian akik ellátogattak Nándi tanyájára. Ezúton is köszönjük a szervezést a finom ételt és meglepetéseket. Már várjuk a következő találkozót :)

 

  

 Az eseményről készült fényképeket megtekinthetitek erre a szövegre kattintva!

 

 

096