Pár éve foglalkozom rádiózással.( CB- rádióamatőrködés). Ha korábbra tekintek,még jó pár évet,szintén végigkísért a rádiózás. Munkahelyen is napi szinten érintett a dolog. Aztán,még korábbra visszatekintve: gyermekkorom élménye a régi csöves családi rádió.

Gondolom,nem kell azt az élményt leírni,amit akkor érzett az ember,mikor az állomáskeresőt végigtekertük a skálán! Sistergés,messzi-messzi állomások jöttek be idegen nyelven. Aztán,voltak más hangok is! Sistergés,morze jelek,s teljesen ismeretlen zörejek is.

Gondolom,sokan gondolkoztak már,mi lehet a rádiófrekvencia alsó végéhez közel! Sokaknak van (volt)olyan rádiója,amivel lehetett fogni a Hosszúhullámú rádióadásokat! Igen ám,de mi lehet ez „alatt”?    Furta az oldalam a kíváncsiság. Aztán,az interneten találtam több oldalt ami ezzel foglalkozik.  Akit érdekel, itt körülnézhet,  itt a 0-KHZ től  felfelé szinte minden hullámhosszon lehet hallgatni az éter hangjait.

Az interneten ismerkedtem meg Hegyi Norberttel is. Az Ő hobbija az amatőrcsillagászat. (a rádiózás mellett én is űzöm ezt a szép hobbit). A beszélgetéseink során említette,tervez egy ballon-projektet. Hidrogénnel töltött ballont akar felküldeni 20-30 km magasra. Ez alatt lenne egy hungarocell gömb, amiben egy fényképezőgép, s egy kis súlyú kamera van beépítve.

Aztán beszélgetéseink során említette,ő foglalkozik VLF –tartomány megfigyelésével. Van is neki egy házilag készített VLF-vevője. Innét jött az ötlet: helyezzük el a fényképezőgép s a videokamera mellé ezt a vevőt is. Maga a tervezés a könnyebb dolog volt.

A kivitelezés azonban már egy kicsit keményebb dió volt. Az utánajárás, információ beszerzése, sok időt vett el. 95%-át Norbert végezte ennek. Mikor minden „elméleti” dolog egyben volt, jött az „anyagbeszerzés” nehezebb része. Mondanom sem kell, százezres nagyságú lett a költségvetés. Jött a szponzorok keresése. Az egyik FŐ szponzorunk a VEGA  csillagászati egyesület lett. Ezen kívül,még számos magánszemély segített egyéb kisseb-nagyobb dologgal. Amik nélkül nem valósulhatna meg a projekt. A technikáról pár dolog: Mivel,pár száz kilométert is elsodródhat a ballon,nyilvánvalóan követni kell valahogy. Sőt,ha a földet érést nem látjuk,gyakorlatilag nem lehet megtalálni. Ezért lesz egy GPS-vevő a „fedélzeten”. Aminek a jeleit egy kézi rádió továbbítja. Ennek a jelét pedig az APRS-hálózatba továbbítja majd. (144.800MHz)  A követő autóban lesz egy számítógép (mobil-internettel) Ami a jeleket tudja venni innét:  http://aprs.fi/   oldalról kb. 30 másodpercenként fogja a jelet küldeni. A VLF-vevő jeleit egy berendezés fogja rögzíteni repülés közben. Ebben a tartományban,egyébként számos izgalmas dolgot lehet venni. Villámlások,földrengések alacsony rezgésszámú frekvenciáit. Aztán vannak a magas légkörben egyéb érdekes dolgok. ELF-ek,SPRIT-ek.Ezek a villámok más –más fajtái.

Ha,sikeres lesz a felbocsátás,tervezünk egyéb kísérleteket is. Sajnos a felbocsátás pontos dátumát még én sem tudom. 2011. augusztus 9-én lett volna az első próbálkozás, de akkor érkezett meg a rossz idő. Ha van konkrét időpont, arról értesíteni fogom a HARC tagságát.

Próbálkozunk majd elhelyezni a gömbben egyéb műszereket is. sugárzás,légnyomásmérőt is. Nem titkolt vágyam a 27MHz-s sávban működő vevőt felküldeni majd. Szintén rögzítve a  repülés közben a vett jeleket(beszédet) Akit esetleg érdekel a dolog,vagy csupán szeretné „élőben „megnézni a felbocsátást,esetleg a technikai része érdekli,keressen meg Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..