You are not allowed to view shoutbox.

Szép idő volt az első SOTA fordulón

 Remek időjárás örvendeztette meg azokat, akik hétvégén kézi erővel vitték fel a csúcsra felszereléseiket és onnan rádióztak, amíg az akkumulátor bírta! Aggregátoros résztvevőről, még nem kaptunk jelentést!
Ezúton hívjuk fel figyelmeteket, hogy aktivációitokról ne csak képgalériáitok linkjeit, hanem rövid beszámolót is küldjetek! [ja, ez a kép direkt van fejjel lefelé! :]

 

 

A szombati napon Attila a megszokott helyen, ha nem is a megszokott módon kezdte meg a DX munkát.

Igaz mivel csak kézierővel vontathatta fel a Széchenyi-hegyre "több mázsás" felszerelését egy kézikocsit szállítottak tetőcsomagtartón a tetthelyre. Hogy a Moszkva-térről indultak-e vagy a Rege utcától, erről nem érkezett lapzátáig pontos információ.

Attila egyik ellenfelét 109HA182 Silviust az izlandi vulkánkitörésből érkező hamufelhő egészen Düssledorfig sodorta, ahonnét bár megpróbált a versenyre hazaszáguldani, de nem sikerült neki. Hiába, 3 hónapos csecsemővel 2400 kilométert lenyomni egy öreg Astrában nem egyszerű dolog. Mindössze két pontot gyűjtött, mint 35/109HA182/M egy bécsi állomástól és 109HA1979-től.

Szabolcs is nagyot rádiózott a soproni hegyekben, ráadásul elkészült a fertődi torony, lehet Szabit otthonról is halljuk majd nemsokára.

A SOTA futammal egyidőben egyébként a rádióamatőr SOTA mozgalom is ünnepelt, fennállásuk első klubállomását a Gerecse hegyen verték fel a HA5KDR klub vendégeiként.

 

 109HA005 Attila képei:

Jómadarak a Margitán

A SOTA futam másnapján Attila sok jó CB-rádióssal piknikezett a Margita Bódis-hegyi dombján Szadán.
A képeken 109HA190 Dodi és 109HA444 Laci mellett olyan kedves arcokat is felfedezhettek, akik a CB29FM körben rádióznak, ők tulajdonképpen a hely házigazdái. Piros Zoli Tizedes Tibi, Veresi Karcsi mosolyog rátok a kamerán keresztül.

Galyatető

HARC OB 4. forduló 109HA005 Attila módra


 

109HA1972 Dugo pedig a futam napján települt ki a Margita csúcsára, a toronyba, de a Szent Korona megakadályozta a GPE 27 telepítését, de szerencsére ott volt a remek J-pole, amely most is szép DX-eket hozott tervezőjének.

 


OB 4. QTH Pipis-hegy, Gyöngyös repülőtér - 109HA979/P

 Rég óta szerettem volna már innen rádiózni, s most alkalom kínálkozott a verseny miatt, valamint még az előzőeken nem indultam. Ehhez az is kellett hogy a héten megépítsem első kitelepülő antennámat, ami egy 1/4-es tripleg lett. Leírás alapján sikerült működőképre összeállítani (horgászbot, vezetéket, zsinórok).

Kitelepülni 18 óra előtt indultam autóval, melyet a hegy alatt lévő, mátrafüredi erdészeti iskola parkolójában hagyva, hátizsákommal vágtam neki a hegynek. Ebben cipeltem magammal a 7Ah-as akkut, Albrecht 485s rádiómat és az 1/4-es tripleg hozzávalóit, s kézben a horgászbotot.


Megkerülve az iskola focipályáját,haladva pár száz métert a sárga turistaúton, majd egy nagy emelkedőt megmászva jutottam a hegy legmagasabb pontja közelébe. Innen még 100 méter volt a cél. Látva hogy modellező- és sárkányrepülés folyik, lentebb mentem. Kilátásom nyugati irányba azaz Budapest felé volt. Először a HARC freki körül próbálkoztam, itt nem találtam senkit.

Majd a mindig "hangos" 405-re és környékére tekertem. Itt hallottam meg Attila2-t, éppen QSO közben. Általános hívására válaszoltam, s ezzel el is kezdődött a pontgyűjtés számomra. Maradva 405 alatt sikerült gyűjtögetni tovább, 470 környéke továbbra is csendes volt.


Egy órát maradtam, fél 8 előtt naplementében leszereltem, és még világosban elhagytam a hegyet.


Laci, 109HA979



Sziasztok! 

109HA1979-es Szabi vagyok, rövid írásos beszámolót küldök a 2010 április 24-én megtartott HARC OB futamról.

 A reggeli korán kelés után gyors iramban pakoltam be a kocsi csomagterébe az aznapra szükségesnek ítélt felszereléseimet.  Előző nap már gondolva a SOTA jellegre feltöltöttem a 2db. Perion 100AH/750A akkumulátoromat, illetve előkészítettem a Magirus 10-es árbócot, amelyet immár kitelepüléseken veszem hasznát a továbbiakban.

09:00kor találkoztam HA283 Józsival, ahonnét egy gyors és erős kávé után már indultunk is HA668 Feri QTH-jára, ahol magunkhoz vettük a verseny napjára egyedüli antennának betervezett home – made Delta-Loopot. Következett a helyszín megközelítése, a jól bevált Sopron feletti hegytető a maga 640m magasságával. Gépkocsinkat a helyszín előtt 500méterrel leparkoltuk és kézi erővel kezdtük meg a felszerelések felvonszolását a verseny helyszínéül szolgáló tisztásra (JN87GP).

Rövid antenna összeszerelés  és az árbóc felállítása után megkezdtük a munkát. A Delta-Loop forgatása közben szinte azonnal egy osztrák állomás hasított el felettünk az éterben, így hívtuk is a 35AT015-ös Rolandot, aki ritka mód örült az összeköttetésünknek és hosszasan mondta, hogy milyen régen hallott már magyar állomást. Felbuzdulva a sikeren hamarosan bekapcsolódott Roland édesapja is, akit a 35AT013 hívóval, 5/7. riporttal tudtunk logolni.

A múlt hétvégén egy osztrák rádiós börzén volt szerencsém járni és lecsaptam egy kis forgatóra, elektronikával, minimáláron. A rotátor távirányítójával a kezemben próbáltuk megtalálni  a delta-loop helyes irányát, eközben helyi állomások következtek.  HA028/P – Bence jelentkezett  és közölte, hogy többedmagával itt vannak kitelepülve tőlünk úgy 1000méterre, azonban a személyes találkozás most is elmaradt valamiért. Gondolkodtam miért nem látogattak meg minket az Urak a szívéjes invitálásom ellenére, aztán rájöttem. Ott hívójeles amatőrök vertek tábort, mi pedig „mezei rádiósként” települtünk ki. Forgatva az antennánkat megérkezett hozzánk a HA1972/P, Dugó, Szadáról. Nem kellett sokat várni, HA005, Attila2 állomását is logolhattuk. Helyi állomásokkal próbálgattuk a Deltát, finomhangolva folyamatosan az irányunkat. Itt volt 35HA011 Misi barátunk Ausztriából, valamint a soproni stabilos kollégák, HA286, HA991, aki a délutáni órákban csatlakozott is hozzánk.  109HA888/M, Mityát Nagykapornakon értük utol. 13:49 kor irányt váltva Madagascar fővárosával jött létre egy összeköttetés, MR. Jonathant 5/3. riporttal tudtuk jutalmazni. Ezzel egy időben szinte 109HA115-ös Tamást hallottuk, sajnos csak vételben, SWL-ként, hívásunkra nem érkezett válasz, bár Nyíregyháza tényleg nem itt van.

 Ezután pedig következett az, amire nem is számítottunk, hiszen elég gyenge terjedés volt ezen a szép napon. Sikeresen logoltuk 44SD102 MR. John-t, Dél Afrikából, Pretória városából, 5/7-el, sorban utána 30LO2448-es MR. Rafaelt, akivel már volt QSO-m a fertődi stabilból.  Következett a 74LD/REMOTE állomása Namíbiából, aztán MR. Peter-el (35AT160) már „régi ismerősökként” üdvözöltük egymást.  SWL ként ugyanebben a periódusban hallottuk Olaszországot, Görögországot, Brazíliát, azonban ekkor csak helyi állomásokkal jöttünk össze. De szerencsére nem kellett sokat várni és logoltuk a 161SC074 MR. Jack Lengyel állomását, 3SD170-es MR. Cleuciót, Brazíliában.A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni.  

17:31 volt a pontos idő, amikor 109HA191, István állomásával sikerült elérnünk egymást, 5/3. riporttal, Szécsényben. Legtávolabbi voltál nekünk országon belül István, Gratulálok! Jött Mixeres Csabi is, Keszthelyi QTH-ról, a már megszokott minőségben. Csabival minden kitelepülésünkkor sikeresen összejövünk.  Cyprus következett, 110AT101, MR. Andy,majd a 35OD127-es állomás, MR Gregor 5/9+20-al akasztott ki minden létező műszerünket. Gyakran halljuk őt felénk terjedéses időszakban, de szerintem Ti is, távolabb.

18 órától próbáltam bejutni a 94SA101 állomáshoz, MR. Abdullah-hoz, ami18:35kor sikerült, 5/7-el, voltak olyan időszakok amikor nagyon gyengén jött, de amikor szólított, szerencsénkre minden átjött. United Arab Emirates, nekem ő volt az első ezen divízióból, örültem az összeköttetésnek!

19:10-kor ismerős hang ütötte meg a fülemet és a csendet a 27.555 hívófrekvencián. A 35/109HA182/M mozgó állomása, Mr. Silvius volt hazafelé tartva hosszú útjáról. Rövid riportváltás után kívántunk jó utat hazafelére nekik, még azért volt hátra párszáz km… Ezek után környékbeli állomásokkal jöttünk össze és fél 9kor befejeztük a kitelepülést.

Összességében egy jól sikerült, hasznos napot tudtunk a hátunk mögött. Elértünk 9+1 divíziót: Ausztriát, Madagascart, Dél Afrikát, Spanyolországot, Namíbiát, Lengyelországot, Brazíliát, Ciprust, és az Egyesült Arab Emírségeket, valamint sok szép összeköttetésünk volt távoli Magyarországi versenyállomásokkal.

Érdemes foglalkozni a Delta-Loop antennákkal, mert egy nem kifejezetten terjedéses napon is lehet vele szép eredményeket produkálni, nem beszélve az összeköttetések hangminőségéről, ami csodálatos.

Köszönöm minden ellenállomásom összeköttetését! 

73,

109HA1979 
Szabi

Fényképalbum: http://picasaweb.google.hu/109HA1979 
Email: 
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


A versenyen még több, köztük sok új állomás is részt vett. Tőlük is várunk rövid beszámolókat!

 

Joomla templates by a4joomla