You are not allowed to view shoutbox.

Három napig élt

Mindössze 3 napig élt a HASix rádióamatőr fórumán a mi klubunkról folyó diskurzus, amelyet az egyik adminisztrátor ezzel az indoklással zárt le rövid időn belül:

A HASix rádióamatőr fórumon nincs helye egy olyan szervezet népszerűsítésének illetve példaként való bemutatásának, melynek alapvető tevékenysége a kezdetektől fogva a hazai és az EU jogszabályok semmibevételével, nem engedélyezett keretek között folytatott rádióforgalmazási tevékenység.

Meg kell jegyeznünk, hogy a témát egy rádióamatőrnyitotta. Érdekes, hogy 3 nap alatt alapvetően pozitív dolgokat szóltak hozzá tevékenységünkhöz, bár természetesen sokaknak szemet szúrt a "freeband" kifejezés, azaz a "frekvencia azé, aki megműveli" alapelve. A rádióamatőröknek azonban éppen, hogy üdvözölni kellene nagy lelkesedéssel a freeband klubok működését, mert éppen ezek a szervezetek tudnak hatékonyan fellépni azokkal szemben, akik nem tisztelik a katonai, vagy rádióamatőr sávok forgalmát. A világon valamennyi 11 meter band klub alapszabályai közé tartozik, hogy 28MHz-től csak amatőr hívójellel rádiózhatunk, az alatt pedig mindenki csak 11 méteres szabvány szerintivel.

Sajnos sokan azonosítják a freebandert még mindig a bunkó CB-sel, pedig a freebander sokkal inkább hasonlít a rádióamatőrre. Ezért is lesznek sokan közülünk engedélyes HAM operátorok, de az utóbbi időben a HARC létszámát főként hazai rádióamatőrök gyarapították. Mint a www.hotelalfa.hu oldal adminisztrátora, gyakorta kérem a hozzánk regisztráló amatőrtársakat, hogy ugyan ne írják már be az adataikat ismertető helyre amatőr hívójelüket, mert sajnos a felesleges ellenségeskedés még mindig jelen van.

Szóval abban egyetértek a HASix moderátorának véleményével, hogy egy rádióamatőr fórumon offtopic a 11 méteres téma, mert az (szerencsére) soha sem lesz rádióamatőr sáv. (Régen az volt egyébként, de nem szerették, érthető okokból). De szeretném tiltakozásomat kifejezni a mondat további részével. Klubunk ugyanis nem olyan szervezet, amely a jogszabályokat semmibe veszi, hanem egy olyan emberekből felépülő közösség, amely nem fogadja el, hogy a pénz és hatalom által irányított szabályalkotók egyre igazságtalanabbul és egyre inkább az anyagi haszon reményében tiporják el valamennyi embertársunk jogát, hogy szabadon kommunikáljon, akár nemzetközi forgalmazásban rövidhullámon. Fosztanak meg őket olyan lehetőségektől, amelyet korábban, évtizedeken keresztül, világszerte biztosítottak számukra. A freebandet éppen a szabályok alkotói hozták létre, mégha nem is ez volt a céljuk, csak túl lőttek a hatáskörükön és ennek eredménye lett a nemzetközi freeband és annak XXI. századi továbbélése, erősödése.

A rádióamatőr vizsga még a jelenlegi változtatások után is nehézséget okoz sok rádiózást iránt érdeklődőnek, sokan éppen ezért meg sem próbálják. A rádióamatőr körökben kialakult belterjesség, az elavult vezetés és a még elmúlt rendszerből megörökölt MHSZ-es, sokszor vaskalapos sportnyugdíjas, versenyeken csaló amatőr sem teszi szimpatikussá az érdeklődőknek a szabályos keretek között működő, sokkal több lehetőséget biztosító HAM sávokon való ténykedést.

Szerencsére egyre több a nyitottan gondolkodó, inkább kedves amatőr és kihalófélben a rádióamatőrizmust csak az ő privilégiumuknak érző régi attitűd. Pontosan az a cél, hogy ezeket az ellentéteket mindörökre elsimítsuk, megszüntessük a kilakult sztereotípiákat és barátsággal közeledjünk egymás felé. Természetesen jelen szabályrendszerekben a freebander marad freebander és az amatőr is amatőr, mégha gyakorta az a skizofrén helyzet is áll elő, hogy egy azon személyről van szó.

Érdekes megfigyelni a latin-amerikai, vagy olasz, spanyol, francia, angol és amerikai freeband clubokat és tagjaikat, szinte 100%-ban amatőrök. Sok helyütt már együtt említik a két hívójelet az op-k a saját honlapjaikon és ezért nem bántja őket sem hatóság, sem sporttárs, sem pedig a CB-s haver. Sajnos ebben is messze vagyunk még tőlük.



Az emített, már bezárt fórum topic



109HA185 Acsi nyílt levele a moderátornak:

Bár rádióamatőr berkekben a tegeződés illik, én azért csak magáznám, hiszen nem vagyok rádióamatőr csak egy kalóz. Ha megnézi az adatlapomban szereplő képeimet valószínűleg mosolyodik egyet, vagy átkozódik, hogy a szerencsétlen kalóz szemétládának hogy lehet ilyen felszerelése? Azonban, ha tovább nézegeti a képeket láthatja, hogy egy lépést szeretnék tenni. Lépést az felé, hogy hívójellel hivatalosan rádiózhassak. Ne aggódjon, nem önnel... Párszor hallgattam az amatőr társadalom eszmecseréit átjátszóikon, és köszönöm, de nem. Kiábrándító a téma, a stílus, és mint tanulom is a forgalmazást, csak arra jöttem rá, hogy önök is kalózok. Hogy miért? Mert ön is tisztában lehet azzal, hogy a Rádióamatőr frekvenciákon, csak az amatőr életet érintő ahhoz kapcsolódó technikai, informatikai, témakörben engedélyezett a megnyilvánulás. És mint a rádiózás iránt elhivatott emberek részére a folyamatos kísérletezéshez ingyen, díjtalanul biztosítja a hatóság a frekvencia használatot. Na most a kutya kennel építése, a család fogadása és az ebéd hosszas (több mint 15 perc volt) taglalása és sorolhatnám még azokat az eszmecseréket, gondolatmeneteket melyeket hallottam. Ugye ez ön szerint sem felel meg egy amatőrrel szemben támasztott kritériumoknak?  Kiábrándító, hogy egy lelkes társaság életképességét, szemléletét és hozzáállását a rádióamatörizmus felé vezető úton, ön egy személyben cenzúrázza egy olyan fórumon ami csak sarkallaná az embert a lépésre, és a tanulásra. Ez a régi kommunista bürokrata cenzúra szelleme. Engedje meg nekem mint jó ember és társadalomismerő embernek, hogy egy emberi viselkedés formára felhívjam figyelmét, ami ránk magyarokra különösen jellemző. Ez nem más mint a célirányos makacs gondolkodás. Ha önök mint amatőrök sérelmezik létünket, kalózoknak kiáltanak ki, honnan várják az utánpótlást? Mi egy csapatot alkotunk, és a rádiózás egy bátran állíthatom, tapasztalataim alapján önöknél kulturáltabb formáját képviseljük. Nem mászkálunk fel az átjátszóikra, nem kapargatjuk a mikrofont puszta brahiból. Vannak ilyen emberek is kétségtelen, de azok nem mi vagyunk. Az ilyen emberek sajnos a mi forgalmazásunkat is ellehetetlenítik, és mentalitásukból adódóan ők ilyenek is maradnak. Bánt, hogy nem ismerik fel a bennünk rejtőző utánpótlást, és fantáziát. Egy személyben állok most ki az összes H.A.R.C tag mellett, és teszem tűzbe kezem értük. Nem mellesleg és utolsó sorban klubunk aktív tagjainak  már közel fele hívójeles rádióamatőr, a másik fele pedig vagy készül a vizsgájára, vagy fontolgatja azt. Indoklásából kiderül, önt nem érdekli az utánpótlás, nem érdeklik azok az emberek sem akikkel valószínűleg rádiózott már, hiszen az EU jogszabályokat ön is semmibe veszi ezzel az hozzászólásával: "Ezen mit sem változtat, hogy más országokban hányan teszik ugyanezt..."
Azt hittem Magyarországon 2009-re a kormányzati és mindennapi válságok ellenére egy közös érdeklődési kör, egy közös cél összekovácsolhat embereket. Sajnálattal tapasztalom azonban, hogy vannak még olyan emberek is, mint ÖN akit ez a közös cél, nem érdekel, és vaskalapos kommunistaként szab gátat neki.
Összeköttetésben gazdag szép napot kívánok önnek.
Tisztelettel: 109HA185 - Kalóz
Joomla templates by a4joomla