You are not allowed to view shoutbox.

Nem varázslat, de varázslatos a kanadai Miracle Whip antenna

A Miracle WhipSikkerrel vizsgázott egy új szerzeményem, egy mindössze 155cm hosszú teleszkóp antenna, alján egy aprócska tunerrel, mindenféle ellensúly nélkül. Sokat gondolkoztam, hogy érdemes-e beruháznom erre az összecsukva mindössze pár dekás, 30 centis kis antennára, amelyről csupa jót olvastam a neten, főleg angolul. Érdeklődtem magyar rádiós fórumokon is, de nem találtam senkit se, aki ismerné, használná a Miracle-t.

A gyártóval folytatott hosszas levelezést követően interneten megrendeltem és kifizettem az antennát. A tranzakció csütörtöki napon történt meg, kedd reggel már ott mosolygott a csomag a postafiókban. Sajnos 817-esem még másfél hétig szervízben parkolt, de a sikeres javítás után rácsavartam a fenekére a Miracle Ducker TL-em és tesztelgetni kezdtem.

Főleg a 11 M érdekelt, örömmel tapasztaltam, hogy a 27555 környéke gyönyörűen kihangolható, egyátalán nincs visszaverődő jel. Szobából (WC-ből is) QSO-ztam a közellakó rádiósokkal, a távolabbi állomásokat már nehezen értem el, viszont a nagyobb teljesítménnyel sugárzókat tisztán hallottam. Lelkesedésemet csak fokozta, hogy az antenna valóban remekül ad-vesz 20, 40 méteren és 2 méteren is dolgozik. A folyamatosan hangolható pici tunernek 50 állása van, jól lehet vele játszani. Ha az ember leméretezi az antenna hosszúságot (összetolja a teleszkópot) akkor is kihangolható, így PMR-en is láttam már tökéletes SWR értéket a kijelzőn.

 Persze 1-2 Watt kevés a DX-hez, de nekem már az is nagy örömet jelentett, hogy a Desiro vonat fémkalickájából több sikeres USB és FM üzemmódú QSO-t is folytathattam a vasúti pálya közelében élő rádiósokkal. A Miracle legnagyobb előnye az, hogy pár másodperc alatt telepíthető, azaz ha hirtelen az embernek adatik 10 perc rádiózásra, vagy csak bele akar hallgatni a terjedésbe utazás közben, akkor nem antennatelepítésre megy az idő. Az igazán csodálatos azonban az, hogy kiemelkedő pontról esélyes vagy ezzel az antennával már DX-ekre is.

A Miracle tesztelését a Pilisvörösvári Kálvárián folytattam, amelyre kihúzott antennával, vételre kapcsolva sétáltam fel. A Yaesu FT-817+Miracle kombinációja ugyanis lehetővé teszi a sétálva rádiózást SSB-n is, ami nem egy utolsó szempont. Persze a teleszkóp felső elemei elég vékonyak, azokat nem szeretném letörni a sűrű rengetegekben, de olyankor behúzza az ember az előtte imbolygó antennát és ha tisztul a terep, újra kiereszti.

Péntek délután még senki sem volt a klubfrekin, Soma azonban beírt a shout boxba, így remek pile-upot hajtott fel, amelynek csúcsa 109HA040-nel történő összeköttetésem volt, aki 2W-omat Tatabányán meghallotta és 4/0-ás riportot adott. Nagy kő esett le a szívemről, hogy nem hiába adtam ki olyan sok pénzt egy ilyen aprócska antennáért (többe fájt, mint a GP-m a tetőn!!!). Kicsit tekeregtem a rövidhullámon, és 20 méteren egy amerikai állomást hallgattam sokáig. Természetesen az antenna a műsorszóró sávokban is veszi az RH világszolgálatokat, nagy élmény a vonatban koreai, kínai, vagy spanyol adásokat, zenéket, műsorokat hallgatni.

A Kálvárián még hallottam 109HA114-et és 109HA311-et is tisztán érthetően, de feléjük már kevésnek bizonyult a 2W és az akku is merülni kezdett.
A Miracle Ducker TL egyébként használható más antennákkal is, a jövőben szeretnék különféle drótokkal kísérletezni, amelyeket az antenna aprócska, másfél gyufásdoboz méretű tunerével szeretnék lehangolni, remélem sikerrel.

Összefoglalva a Miracle tökéletes gyalográdiós antennát dobott össze a nagyon elfoglalt rádiósoknak. Összeségében egy erős 4-esre vizsgázott nálam a cucc. Csodát tényleg nem kell várni tőle, ha van idő kitelepülésen, akkor érdemes inkább felaggatni egy drótot, vagy felállítani egy GP-t, de szállodai szobából, hajókirándulás közben, túrázás rövid pihenőjekor nincs jobb megoldás a rádiózásra, mint a Miracle...és bármely sávban adásra kapcsolhatsz. (80 méteren elég magas az SWR, ellensúllyal tökéletesíthető, csakúgy mint a CB sáv aljában)

Köszönöm  mindenkinek, aki segítette az eddigi teszteket, a további tapasztalatokról is beszámolok majd!

Joomla templates by a4joomla